Dostupni linkovi

Bez promena u vojnom kursu Srbije sa Vučićem na čelu


Aleksandra Vučića je prilikom posete Generalštabu Vojske Srbije u Beogradu dočekala počasna Garda, 31. jul 2012.
Aleksandra Vučića je prilikom posete Generalštabu Vojske Srbije u Beogradu dočekala počasna Garda, 31. jul 2012.
Preuzimanje Ministarstva obrane Srbije od strane naprednjaka Aleksandra Vučića, nekada jednog od najbližih saradnika radikala Vojislava Šešelja, otvara pitanje vojnog kursa Srbije. Prvo što se javnost pita je da li će Srbija ostati privržena NATO programu Partnerstvo za mir, da li će istovremeno razvijati i saradnju sa Rusijom, i da li ostaje perspektiva za članstvo u Severnoatlantskoj alijansi.

Mandat na novoj funkciji Aleksandar Vučić, ministar odbrane, počeo je učešćem na kolegijumu Generalštaba Vojske Srbije, a ubrzo po stupanju na dužnost imao je i prve razgovore sa američkim i ruskim vojnim predstavnicima.

Na prvom susretu sa novinarima na novoj dužnosti Aleksandar Vučić izjavio je za RSE da sa novom vladom država neće menjati politiku odbrane i da Srbija ostaje vojno neutralna.

“Politika naše zemlje potpuno je jasna i niko nema pravo da je menja. Imamo Ustav i skupštinsku deklaraciju koja definiše vojnu neutralnost. Dakle Srbija je članica Partnerstva za mir i u tom smislu naša vojska i odbrambene snage nastaviće saradnju u okviru tog NATO programa ali Srbija neće biti članica nijednog vojnog saveza”, istakao je Vučić.

Aleksandra Vučića delegirala je Srpska napredna stranka koju su osnovali nekadašnji funkcioneri Srpske radikalne stranke, nakon što su napustili tu partiju 2008. godine, koja se na najgrublje načine godinama protivi članstvu Srbije u NATO i saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zapadnim zemljama.

Srpska radikalna stranka ostala je upamćena po slanju dobrovoljaca na ratišta bivše Jugoslavije devedesetih godina prošlog veka i militarističkim izjavama njenih čelnika, a lideru SRS-a Vojislavu Šešelju danas sudi Tribunal za ratne zločine u Hagu.

Aleksandar Radić, urednik biltena “Defence and security”, kaže za RSE da će uprkos bekgraundu većine predstavnika sadašnje vlade, koju čine i ministri koji su kao opozicioni političari nekada zagovarali samo čvrste odnose sa Rusijom, nova vlast nastojati da ostvari državni kontinuitet u politici odbrane.
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

“Jer je u mandatu prethodne vlasti i ministra odbrane Dragana Šutanovca, koji je bio iz redova Demokratske stranke, stvoren jedan elegantan politički mehanizam u kom se kroz bilateralne veze razvija saradnja sa članicama NATO saveza, ali se sa druge strane ne preduzima ništa što bi kroz saradnju sa Alijansom narušilo platformu vojne neutralnosti Srbije. Tako da sadašnja vlast u nasleđe dobija situaciju u kojoj joj je manevar prilično slobodan”, ističe Radić.

Deklaraciju o vojnoj neutralnosti Skupština Srbije usvojila je u decembru 2007. godine i ta odluka je doneta je, kako su navodili predstavnici tadašnje vlasti Vojislava Koštunice, zbog uloge NATO saveza u bombardovanju Srbije 1999. godine posle kog je došlo do proglašenja nezavisnosti Kosova.

Aleksandar Vučić kaže da će Srbija razvijati dobru saradnju sa svim zemljama u svetu, ali da će odnosi u oblasti odbrane i ubuduće ostati u bilateralnim okvirima.

“Imamo dobru saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama i tu saradnju ćemo nastaviti. A gledaćemo i da unapredimo saradnju sa Ruskom federacijom, jer postoje neki pokazatelji koji govore da ta saradnja nije bila na nivou na kojem mi mislimo da bi bilo dovoljno i potrebno za našu zemlju”, rekao je Vučić.

Političkim projektom do vrha piramide

Vojni analitičar Ljubodrag Stojadinović smatra da nova stranka na vlasti i njen ministar ne bi mogli naglo i bez težih posledica po Srbiju da promene spoljnu politiku i politiku odbrane.
Novi ministar odbrane prilikom posete Generalštabu, 31. jul 2012.
Novi ministar odbrane prilikom posete Generalštabu, 31. jul 2012.

“Ukoliko žele da Srbija bude u stabilnom ambijentu politika odbrane mora da bude konstantna. Jednostavno promena politike ne sme da zavisi od toga da li su ministar i njegova stranka proruski orijentisani. Jako nam je važna saradnja sa susedima i sa velikim silama, i sa SAD i sa Rusijom, i to treba da bude osnova svega. U sadašnjoj situaciji, pogotovu kada je delimično počela i tehnološka transformacija Vojske Srbije po NATO standardima, bilo potpuno nelogično i kontraproduktivno da se prekine saradnja sa zapadnim zemljama. Ni odnos sa Rusima ne bi trebalo da vodi u vojno zahlađenje, jer je Srbiji kao zemlji koja ima probleme, pri tom mislim na pitanje Kosova, u spoljnoj politici važno da ima dobe odnose sa Rusima, ali i Amerkom i svim važnim svetskim faktorima. Zato mislim da dramatičnih preokreta u politici odbrane i vojne saradnje neće biti”, smatra Stojadinović.

Deklaracija o vojnoj neutralnosti Srbije, kako stoji u njenom tekstu, važi do raspisivanja referenduma na kom bi se donela konačna odluka o tom pitanju.

Eventualno izjašnjavanje o članstvu Srbije u Severnoatlantskoj alijansi, koja je otvorena za proširenje saradnje, još ne pominje nijedna politička garnitura a nedavna ispitivanja pokazuju da je 70 odsto gradjana Srbije protiv članstva u NATO.

Političkim partijama koje su na vlasti bile devedesetih godina nakon nedavnih izbora u Srbiji pripala su funkcije ministra policije, koju obavlja Ivica Dačić, novi premijer i funkcioner Socijalističke partije Srbije iz vremena Slobodana Miloševića, dok je Aleksandar Vučić, nekadašnji funkcioner radikala a sada lider naprednjaka, dobio dužnost ministra odbrane.

Vojni analitičar Aleksandar Radić zaključuje da nije slučajno što je mesto ministra odbrane pripalo lideru najjače stranke u vladajućoj koaliciji.

„Verovatno se Aleksandar Vučić trudi da od samog sebe napravi jedan politički projekat koji će ga u budućnosti dovesti do vrha državne piramide. Resor odbrane izgleda kao polje koje je sasvim prirodno za izgradnju karijere čoveka koji bi jednog dana želeo da postane predsednik Srbije. S obzirom na prethodno političko iskustvo koje Vučić ima bilo je logično da će, kada su na izborima došli na vlast, doći do jedne pozicije na kojoj će maksimalno moći da kapitalizuje mandat“, smatra Radić.

Srbija je od 2006. godine članica programa Partnerstvo za mir, koje je uglavnom prva stepenica ka članstvu u NATO savezu, ali je do danas koristila malo mogućnosti koje on pruža. Polovinom 2011. u Beogradu je, uprkos protestima opozicije, održana Strategijska konferencija NATO i partnerskih zemalja ali tim sastankom nije učinjen iskorak ka članstvu Srbije u Severnoatlantskom savezu.
XS
SM
MD
LG