Dostupni linkovi

Crni dim iznad Sikstinske kapele: Bez pape i nakon drugog kruga glasanja


Crni dim iz Sikstinske kapele: Papa nije izabran u prvom glasanju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Crni dim iz Sikstinske kapele: Papa nije izabran u prvom glasanju

Kardinali u Vatikanu, njih 115 nastavljaju sljedeći krug glasanja za izbor novog poglavara Rimokatoličke crkve. Crni dim je i u srijedu označio da je još jedan krug glasanja prošao neuspješno, a analitičari zaključuju da nema izrazitog favorita za nasljednika Benedikta XVI na tronu Sv.Petra.

Iz dimnjaka Sikstinske kapele i u srijedu ujutro je izlazio crni dim, koji je označio da ni drugi krug glasanja nije dao novog papu. Slijedi novi krug glasanja, a ako nijedan od kardinala ne dobije dvotrećinsku većinu odnosno podršku 77 kardinala, glasanje će se nastviti i u četvrtak prema istom rasporedu.

Pažnja svjetskih medija usmjerena je tako i dalje na krov Sikstinske kapele iz koje se očekuje bijeli dim, koji će označiti da je Rimokatolička crkva dobila novog poglavara, odnosno 1, 2 milijarde vjernika širom svijeta novog papu. Potom će se oglasiti zvona sa bazilike Svetog Petra.

U savremenom dobu novi papa nikada nije izabran na prvoj konklavi, a pojedini kardinali smatraju da može proći četiri ili pet dana do izbora, prenosi Reuters.
Uoči početka konklave nije bilo favorita za čelni položaj u katoličkoj crkvi.

Ovaj izbor smatra se veoma važnim jer će novi papa odrediti budući smjer u kojem će ići katolička crkva, trenutno opterećena brojnim problemima i aferama i, kako analitičari navode, podijeljna između reformističke i konzervativne struje.

Izbori se održavaju poslije neočekivane abdikacije Benedikta XVI početkom februara, koji je nakon osmogodišnje službe na tronu Sv. Petra saopštio da se zbog narušenog zdravlja povlači. Benedikt XVI je prvi papa koji se povukao u posljednjih 600 godina potojanja rimske kurije.

Dok kardinali glasaju u Vatikanu su po kišnom danu u Rimu okupljeni mnogobrojni vjernici iz svih krajeva svijet,a ali i demonstranti poput ukrajinskih aktivistica iz grupe Femen, koje su u toplesu demonstrirale protiv “krvave i nasilne istorije hrišćanstva“ sa ciljem da se suprotstave “seksizmu u religiji”. Policija ih je odvukla sa protesta.

Kako navodi izvještač BBC-ja, u Rimu se šire glasine da bi novi papa mogao biti izbaran tek u petak naveče, a da među kardinalima nema želje da se konklave produžavaju u nedogled.

Od sada kardinali, svi ispod 80 godina starosti, oni koji su iznad su isključeni, jedu, glasaju i spavaju u zatvorenom prostoru sve dok papa ne bude izabran.

Inače, tehničke službe su blokirale sve elektronske uređaje i svu elektronsku komunikaciju sa Sikstinskom kapelom i u slučaju bilo kakve zloupotrebe poput slanja tweetova ili slično kardinali rizikuju da budu isključeni iz konklave.
XS
SM
MD
LG