Dostupni linkovi

Bez dogovora ministarstva i prosvetara


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Pregovori sa Ministarstvom prosvete su prekinuti bez završenog teksta sporazuma, čijim bi se potpisivanjem stekli uslovi i za prekid štrajka, saopštila su četiri prosvetna sindikata i najavila da nastavljaju štrajk.

Ponovo je zapelo tamo gde je sve i počelo, kod novca, jer je Ministarstvo prosvete uputilo predlog sporazuma o prekidu štrajka, u kojem se ne pominju finansijske odredbe, ali se navodi da bi platni razredi u javnom sektoru trebalo da budu uređeni do kraja godine.

Jasna Janković, portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika, kaže za Radio Slobodna Evropa da ponuda Ministarstva ne rešava problem zbog kojeg je štrajk i započet.

“Mi se i dalje vrtimo u krug, oko onoga zbog čega je ovaj štrajk i počeo,a to je novac. U međuvremenu smo pažljivo analizirali budžet koji smo dobili za prosvetu i prepoznali mnogo toga gde bi mogla se izvrši ušteda. Imamo čitave spiskove stvari koje bismo predložili, ali za sada nikoga to posebno ne zanima”, kaže Janković.

Sporazum koji je predložilo Ministarstvo ne sadrži bilo kakve iznose, ali se u njemu navodi da će ukoliko bude ušteda u budžetu to biti isplaćeno prosvetarima i iskorišćeno za poboljšanje njihovog materijalnog položaja.

Međutim ta ponuda je za prosvetne radnike neprihvatljiva, jer im, prema navodima naše sagovornice ništa ne garantuje, zbog čega će štrajk biti nastavljen.

“Ja bih zaista sada volela da vam kažem da se vidi kraj štrajka, ali ako se nastavi sve ovo što se deševalo prethodnih dana, a to je, jedan korak napred, a sada činimi se, tri koraka nazad, zaista ne vidim razlog da bilo ko iz štrajaka izađe, a pogotovu da štrajk bude završen”, kaže Janković.

Četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti od 17. novembra štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta, a za utorak 27. januara na školsku slavu Svetog Savu najavljuju i održavanje “Svetosavske akademije pod vedrim nebom” na Trgu Republike u Beogradu, koja je zamišljena kao alternativa zvaničnoj ceremoniji koja će biti održana u isto vreme, nedaleko odatle, u Narodnom pozorištu.

XS
SM
MD
LG