Dostupni linkovi

Bez bitnih promjena nakon Čačićevog odlaska


Čačić i Milanović na jednoj od sjednica vlade, siječanj 2012.
Čačićev će se odlazak osjetiti, ali Vlada će nastaviti funkcionirati, zajednički je zaključak većine aktera hrvatske politike i analitičara.

Gotovo sve reakcije na odlazak Radimira Čačića iz Vlade spominju da je bio gromobran za napade na račun Vlade i da je bio generator energije.

Njegov odlazak natjerat će premijera Zorana Milanovića da iziđe iz zavjetrine, kaže politički analitičar Žarko Puhovski.

„Bez njega premijer Milanović ne može funkcionirati na način na koji je do sada funkcionirao. On nije funkcionirao kao predsjednik Vlade nego kao predsjednik države, koji se svakih 10 dana pojavljuje iz pozadine i daje ocjene, jer je imao ispred sebe Čačića i ministra financija Slavka Linića da pokupe sve otrovne strelice, i takvog čovjeka on više ne može naći. Dobra stvar je što će gospodin Milanović – htio to on ili ne, a vjerojatno ne želi – biti prisiljen igrati pravu funkciju predsjednika Vlade“, ocjenjuje Puhovski.

Potpredsjednica Vlade iz socijaldemokratske većine Milanka Opačić žali za Čačićevom energijom:

„Gospodin Čačić ima doista jednu silnu energiju koja je bila veliki motor u ovom trenutku u kojem mi radimo posao koji nije rađen osam godina a od nas se očekuje da ga obavimo u godinu ili dvije. Falit će ta energija!“

Iako ključ za rješenje svih hrvatskih problema leži u ekonomiji, nije za očekivati da novi ministar gospodarstva bude stručnjak, a ne političar.

„Premijer Milanović u potpunosti se rukovodi kriterijem političara i političke odgovornosti i nema bitnih najava da bi se to promijenilo. I dalje ćemo imati Vladu generiranu iz političkih krugova kod koje je važno da su to osobe u suradnji sa premijerom i sa strankama vladajuće koalicije“, smatra politički analitičar Ivan Rimac.

Dok se Čačić brinuo za investicije, socijaldemokratski ministar financija Slavko Linić brinuo se za štednju. Što on misli o Čačićevom odlasku?

„Svi smo mi zamjenjivi“, kratko komentira Linić.

Socijaldemokratski ministar prosvjete i sporta Željko Jovanović je iskoristio priliku da još jednom dokaže svoju lojalnost.

„Hrvatska Vlada je dovoljno jaka da niti jedan odlazak ne može poremetiti rad Vlade. Nezamjenljiv je samo jedan čovjek – premijer!“, ustvrdio je Jovanović.

Mediji špekuliraju da bi mađarski predsjednik mogao pomilovati Čačića, ali i da je neočekivano pretvaranje njegove prvostupanjske uvjetne presude u bezuvjetnu zatvorsku kaznu rezultat utjecaja krupnog kapitala na mađarski sud.

Naime, Čačić je bio Vladin čovjek u kontaktima sa mađarskom naftnom kompanijom MOL, a u Zagrebu upravo završava suđenje Ivi Sanaderu zato što je navodno za 10 milijuna dolara MOLU prepustio upravljačka prava u INI, iako ona nije većinski vlasnik.

Čačić je obećao taj problem do kraja svog mandata raščistiti, podsjeća analitičarka Jasmina Popović.

„Ovaj se postupak jako ubrzao, ušlo se u jedan prostor koji je inače i u Hrvatskoj jako trusan - sjetimo se da dužnosnik MOL-a nije odazvao pozivu da dođe svjedočiti pred hrvatski sud i da ga je mađarska vlada u tome podržala, sjetimo se da slijedi presuda Sanaderu upravo za slučaj INA-MOL, dakle sve to na neki način ostavlja dojam da se možda tu interveniralo. Mi to ne možemo znati, nemamo dokaza za to“, navodi Jasmina Popović.

Investicijski projekti idu dalje, kažu u Vladi. Ekonomisti koji od prvog dana kritiziraju ekonomsku politiku ove Vlade kažu da bi sada bila prilika okrenuti se domaćoj pameti i domaćoj proizvodnji i ne čekati da strane investicije donesu boljitak. Međutim, u takav zaokret malo tko vjeruje.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG