Dostupni linkovi

Bez afričke svinjske kuge u Srbiji


Bolest bezopasna za ljude, ali izrazitno smrtna po svinje, za koju nema leka niti vakcine

U Srbiji do sada nije zabeležen nijedan slučaj afričke svinjske kuge - bolesti registrovane u Mađarskoj, zbog koje su srpske vlasti zabranile uvoz i tranzit svinja iz te zemlje. Osim Srbije, tu meru su primenile i države sa kojima se Mađarska graniči, ali i Japan, Tajvan, Singapur i Južna Koreja. U Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede Srbije objašnjavaju za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je reč o bolesti bezopasnoj po ljude, ali izrazitno smrtnoj po svinje, za koju nema leka niti vakcine.

"Prijavu sumnje nismo imali, niti prijavu uginuća. Zbog toga je u ovom trenutku naročito bitno da preduzimamo sve mere prevencije kako do toga ne bi došlo", naglasio je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) Saša Ostojić predstavnik Uprave za veterinu zadužene za sprovođenje mera sprečavanja pojave afričke svinjske kuge u Srbiji.

Čovek je bitan faktor prenošenja, jer se virus može zadržati na odeći ili rukama, i tako dospeti do zdrave svinje

Ostojić objašnjava da se radi o zaraznoj bolesti koja pogađa isključivo svinje. U potpunosti je bezopasna za ljude, ali je kako kaže taj stručnjak, čovek bitan faktor prenošenja. Virus se, navodi on, može zadržati na odeći ili rukama i tako dospeti do zdrave svinje.

"Bolest pogađa isključivo svinje - populaciju domaćih i divljih svinja. Prenosi se direktnim ili indirektnim putem. Sa obolele svinje na zdravu, ali i indirektnim putem - putem čoveka ili hrane za svinje koja nije dovoljno termički obrađena, s obzirom na to da je virus veoma otporan u spoljašnjoj sredini", navodi Ostojić.

Taj stručnjak ukazuje da za bolest afričke svinjske kuge ne postoji lek ili vakcina - precizirajući da je zbog opasnosti od širenja svaku obolelu svinju potrebno, kako je naveo, neškodljivo ukloniti.

U okviru mera koje nadležni sprovode, Ministarstvo poljoprivrede Srbije je saopštilo da će veterinarske inspekcije nadzirati promet hrane životinjskog porekla. Građane istovremeno upozoravaju da ne kupuju hranu životinjskog porekla čija ispravnost nije kontrolisala domaća veterinarska inspekcija.

Pažljivo sa kupovinom hrane životinjskog porekla (ilustrativna fotografija)
Pažljivo sa kupovinom hrane životinjskog porekla (ilustrativna fotografija)

​"Ova zabrana meni ništa ne znači jer znam da to nije opasno za ljudski organizam. Ranije sam kupovala mesne prerađevine iz Mađarske - i dalje ću kupovati", rekla nam je Marija Seleš.

Sličnih stavova bila je i Eva Kovač, koja nam je ukazala, da je pijaca preplavljena robom iz Mađarske.

"Ovo neće dugo trajati. Puno ljudi iz Mađarske nosi robu i mnogi od njih žive od novca koji zarade prodajući robu na pijaci", navodi Eva Kovač.

Sa druge strane, nadležni iz veterinarske inspekcije Srbije najavili su da će od utorka pojačati nadzor mesnih prehrambenih artikala koji se prodaju na pijacama.

Grube procene ukazuju da će Mađarska zbog proglašenih zabrana uvoza svinja i tranzita sa njene teritorije zbog pojave afričke svinjske kuge izgubiti stotine miliona evra, ukazuje za RSE novinar Uroš Davidović, više od decenije specijalizovan za poljoprivredu i urednik i autor televizijske emisije Bolja zemlja.

"Kada dođe do afričke kuge da zemlja se praktično ‘zatvara’ na tri godine. Ne bi smela da izvozi meso, žive životinje i dozvoljeno joj je samo da ih uvozi. Pošto je Mađarska veliki izvoznik svinjetine, živih životinja i mesa njih će to pogoditi. Nas neće pogoditi ništa specijalno.... Naši svinjari će uvoziti svinje sa neke druge strane - iz neke druge zemlje", ukazuje Davidović.

Osim u Mađarskoj, bolest je već prisutna u sedam evropskih država - Poljskoj, Litvaniji, Letoniji, Ukrajini, Belorusiji i Češkoj

Upravo ta suma potencijalne štete, ukazuje sagovornik RSE, trebalo bi da bude glavna motivacija nadležnima u Srbiji da na sve propisane načine nastoje da spreče proboj bolesti koja pogađa svinje.

"Samo vrlo bogate zemlje mogu da podnesu te troškove. Mađarska će sigurno dobiti fondove Evropske unije koji postoje u takvim slučajevima. Ako bi se tako nešto dogodilo Srbiji mi ne bismo imali takvu podršku i troškove bi morala da plati država Srbija. A ja odmah mogu da vam kažem da država nema novca novca da plati štetu afričke svinjske kuge - ako bi se zaista toliko proširila" zaključuje Davidović.

Osim u Mađarskoj, bolest je već prisutna u sedam evropskih država - Poljskoj, Litvaniji, Letoniji, Ukrajini, Belorusiji i Češkoj, objavljeno je na internet stranici Evropske komisije. Prema dostupnim podacima do sada su u tim zemljama evidentirana ukupno 2.138 slučajeva.

  • Slika 16x9

    Vesela Laloš

    Dopisnica Radija Slobodna Evropa i dugogodišnja saradnica iz Subotice za dnevni list "Danas".

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG