Dostupni linkovi

Bevanda novi predsjedavajući Savjeta ministara BiH


Vjekoslav Bevanda u Parlamentu BiH, 12. januar 2011.
Vjekoslav Bevanda u Parlamentu BiH, 12. januar 2011.
Zajednički kandidat hrvatskog bloka HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 Vjekoslav Bevanda izabran je za predsjedavajućeg Savjeta Ministara BiH, većinom glasova poslanika Predstavničkog doma Parlamenata BiH. Za Bevandu je glasao 31 poslanik, dva su bila protiv, a tri suzdržana.

Iznoseći plan i program svog rada, mandatar za sastav Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda među prioritete uvrstio je evropske integracije, unutrašnju bezbjednost i ekonomsko jačanje zemlje.

Kao najvažniji cilj novog saziva Savjeta ministara, Bevanda je izdvojio ispunjavanje obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, te borbu protiv terorizma, organizovanog kriminala i korupcije u BiH.

''Djelovanje Direkcije za evropske integracije mora biti usmjereno na Strategiju provođenja aqui communitaire, realiziranje potrebnih ekonomskih reformi kojima se osigurava kompatibilnost sa evropskim ekonomskim prostorom, što podrazumijeva zakonsko korigiranje nekih oblasti, suzbijanje korupcije kao glavne prepreke efikasnog provođenja politika i legislative. Naglasak staviti na borbu protiv svih oblika terorizma, organiziranog kriminala, finansijskog i prekograničnog kriminala, zlouporabe narkotika kao i protiv trgovine ljudi i ilegalnih migracija'', rekao je Bevanda.

Popis stanovništva i završetak povratka

Bevanda smatra da je dugogodišnje ekonomsko stagniranje BiH moguće prevazići kombinacijom stranih ulaganja i razvojem domaće privrede, što bi trebao biti zadatak bh vlasti.

Vjekoslav Bevanda prima čestitke nakon izbora za predsjedavajućeg, 12. januar 2011.
Vjekoslav Bevanda prima čestitke nakon izbora za predsjedavajućeg, 12. januar 2011.
''Shodno tome, najprije treba dograditi zakonsku regulativu kao što su izmjene Zakona o politici stranih ulaganja, Zakona o promociji malih i srednjih poduzeća i poduzetništva u BiH, Zakona o slobodnim zonama, te implemetirati ključne međunarodne sporazume kao što su Ugovor o CEFTA sa Akcijskim planom iz 2006. godine'', naveo je Bevanda.

Komparativne prednosti BiH su, smatra novoimenovani mandatar Savjeta ministara, energetika, proizvodnja zdrave hrane, turizam i okoliš.

Bevanda je obećao donošenje Zakona o restituciji i denacionaliziaciji, provedbu Zakona o državnoj imovini, popis stanovništva, te završetak procesa povratka izbjeglih i raseljenih.

Među prioritetima rada biće i razvijanje saradnje sa najbližim susjedima koji, kako smatra Bevanda, svojim evropskim iskustvima u narednom periodu mogu značajno pomoći BiH.

Vjekoslav Bevanda naglasio je da je zemlja i suviše dugo bila bez najvažnijih institucija vlasti, te da ostaje malo vremena za odlučnu i hrabru akciju da se trenutno veoma loše ekonomsko stanje u BiH poboljša.
XS
SM
MD
LG