Dostupni linkovi

Kosovo dodelilo priznanje sinu američkog predsednika Bou Bajdenu


Kosovska medalja sinu američkog predsednika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Kosovska medalja sinu američkog predsednika

Kosovo je posthumno dodelilo Predsedničku medalju za vladavinu prava Bou Bajdenu (Beau Biden), za doprinos pravosudnom sistemu nakon rata 1999. godine.

Bo Bajden je sin američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden). Preminuo je 2015. godine, a po završetku rata 1999. godine radio je na OSCE-ovom projektu obuke za kosovske sudije i tužioce.

Na svečanoj ceremoniji, koju je u nedelju veče organizovala predsednica Kosova Vjosa Osmani, nagradu je primio ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet (Philip Kosnett).

Poruka američkog predsednika

"Ovo je neverovatno", rekao je predsednik SAD Bajden u petominutnoj video poruci, koja je snimljena unapred i emitovana tokom ceremonije, te dodao da je velika čast što je Boova zaostavština prepoznata.

„To nam mnogo znači, celoj porodici“, rekao je predsednik Bajden, pomenuvši i putovanje njegove porodice na Kosovo pre pet godina, kada je autoput, u blizini američkog kampa Bondsteel, dobio ime Beau Biden.

Biden: Beau je srčano radio na Kosovu, zaljubio se u tu zemlju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:43 0:00

Predsednik Bajden je rekao da se Bo "zaljubio u Kosovo" i da je duboko verovao u njegovu nezavisnost i demokratiju.

"Zato je bio toliko posvećen radu sa narodom Kosova, kako bi se pobrinuo da ratni zločini budu temeljno istraženi i profesionalno procesuirani, kako bi pomogao Kosovu da izgradi pravičan pravosudni sistem sposoban da donese pravdu i pomirenje u zemlji", rekao je Bajden u video poruci.

„Prihvatanjem ove nagrade, u ime mog sina, takođe želim da priznam i pozdravim neverovatan napredak koji je Kosovo postiglo u poslednjih 20 godina“, rekao je on pored ostalog i dodao da ima još puno posla.

“Više rada na borbi protiv korupcije, zaštiti prava etničkih i verskih manjina, izgradnji pozitivnih odnosa sa susednim narodima i jačanju ekonomskog razvoja. Zalažem se za vas, SAD će ostati stalni partner Kosova u ovom poslu”, dodao je Bajden.

Vjosa Osmani, predsednica Kosova, uručje Predsedničku medalju za vladavinu prava preminulom sinu američkog predsednika. Medalju je u Prištini 1. avgusta 2021. preuzeo američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet.
Vjosa Osmani, predsednica Kosova, uručje Predsedničku medalju za vladavinu prava preminulom sinu američkog predsednika. Medalju je u Prištini 1. avgusta 2021. preuzeo američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet.

Poruka predsednice Kosova

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je poručila da, ono što je Bo Bajden započeo zajedno sa američkim kolegama, danas čini ključni stub najvažnijih kosovskih institucija.

„Ono što su Sjedinjene Države i američki narod učinili za našu zemlju, za našu slobodu, za naše pravo na postojanje, nadilazi svako partnerstvo koje je trenutno prisutno širom sveta. U dobrim danima, u lošim, u svetlosti i u tami, osećamo tvoju ruku na svom ramenu”, rekla je ona.

Osmani je istakla i da je Kosovo zemlja sa potencijalom, te da će se učiniti sve kako bi Kosovo postala “zemlja kakvu naš narod zaslužuje.”

“Predsedniče, učinićemo vas ponosnim”, rekla je Osmani.

Bidenov put na Kosovu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Američki SAD na Kosovu Filip Kosnet je izrazio uverenje da će prijateljstvo i poverenje između dve zemlje nastaviti da jača i u budućnosti, kada vlast bude preuzela i neka nova generacija.

„Sada više nego ikad, od suštinske je važnosti da demokratije stoje zajedno kako bi se suočile sa globalnim pretnjama, klimatskim promenama, energetskom nesigurnošću, terorizmom i sajber terorizmom, korupcijom i rastućom plimom autoritarizma“, rekao je Kosnet napominjući da će „Amerika biti uz vas, na svakom koraku“.

XS
SM
MD
LG