Dostupni linkovi

Bez potvrde o korišćenju hemijskog oružja u Siriji


Damask
Damask
Međunarodna zajednica treba da utvrdi da li je u Siriji upotrebljeno hemijsko oružje, rekao je američki predsednik Barak Obama i pozvao Asadov režim da omogući punu istragu o tim navodima. I ministri spoljnih poslova Rusije i SAD su se prethodno u telefonskom razgovoru saglasili da je neophodno što pre sprovesti istragu. Vlasti u Damasku negiraju da su upotrebile hemijsko oružje. U međuvremenu, UN je saopštio da je million dece napustilo Siriju a da je još dva miliona raseljeno unutar zemlje.

Američki predsednik Barak Obama kazao je za CNN da ovaj događaj izaziva veliku zabrinutost.

“Mi smo već u kontaktu sa celom međunarodnom zajednicom. Nastojimo da kroz UN pokrenemo efikasnu akciju i zatražili smo od sirijske vlade da omogući istragu, jer su inspektori UN već tamo”.

Obama je rekao da se još prikupljaju informacije o ovom incidentu.

Imajući u vidu težinu problema, to će iziskivati američku i, nadamo se, pažnju cele međunarodne zajednice”.

Rusija je zatražila od Sirije da omogući timu Ujedinjenih nacija istragu. Šef diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri (John Kerry) su se saglasili da je neophodna nepristrasna istraga, saopštilo je rusko ministarstvo inostranih poslova, u kome se dodaje i da snage pobunjenika treba da omoguće bezbedno kretanje inspektorima Ujedinjenih nacija koji su već u Siriji, kako bi utvrdili šta se zaista desilo.

Iako je Rusija glavni saveznik Sirije, zasada međutim nema naznaka da će Asadov režim omogućiti posetu inspektora UN pogođenom području.

Ban Ki Moon
Ban Ki Moon
Generalni sekretar UN Ban ki Mun zatražio je istragu bez odlaganja. “Ne mogu da zamislim ni jedan utemeljen razlog zašto neko – bilo vlada ili opozicione snage – ne bi iskoristile ovu priliku da se utvrdi istina”, kazao je Mun u Seulu.

On je upozorio sirijske vlasti da će biti "teških posledica" ako su upotrebile hemijsko oružje, jer bi to predstavljalo zločin protiv čovečnosti.

"Svakom upotrebom hemijskog oružja, kakvo god ono bilo i ko god ga koristi, i pod kakvim god okolnostima, krši se međunarodno pravo. Takav zločin protiv čovečnosti treba da ima teške posledice za onog ko ga je učinio", upozorio je Ban u petak ujutro tokom posete Seulu.

Ban je reagovao na tvrdnje sirijske opozicije da je u napadu hemijskim oružjem blizu Damaska u sredu bilo više od 1.000 mrtvih, ali sirijska Opservatorija za ljudska prava, koja se oslanja na veliku mrežu aktivista i lekara, kaže da ima 170 mrtvih i nije mogla da potvrdi da je upotrebljeno hemijsko oružje.

Ban je rekao da navodi o upotrebi hemijskog oružja predstavljaju težak izazov za celokupnu međunarodnu zajednicu i čovečanstvo, tim više što se napad, prema izveštajima, desio u trenutku kada je misija stručnjaka UN bila u zemlji. Ban je zadužio svoju visoku predstavnicu za razoružanje Angelu Kejn da odmah ode u Damask.

Milion sirijske dece u izbeglištvu

Ministar spoljnih poslova Francuske Loran Fabijus je već pozvao na "odgovor silom" Siriji.

Međutim, neimenovani zvaničnik sirijskih službi bezbednosti rekao je agenciji Frans pres da bi bilo "političko samoubistvo" da je vlada prvog radnog dana misije UN u Siriji upotrebila hemijsko oružje.

To mišljenje dele i međunarodni analitičari koji ne veruju u tvrdnje sirijskih pobunjenika da su u sredu kod Damaska bili napadnuti hemijskim oružjem. Međutim, na video snimcima čije poreklo nije utvrđeno vidi se mnoštvo civila – među njima i dosta dece – koji očito pate od užasavajućih simptoma, kao i čitavi redovi mrtvih uvijenih u platno.

Sirija
Sirija
U međuvremenu, agencije UN saopštavaju da je do sada iz Sirije izbeglo million dece. Međunarodne organizacije ističu da je ovaj broj “sramna prekretnica”, kao i da je još dva miliona raseljeno unutar Sirije. Broj dece koja su pobegla od nasilja u Siriji dostigao je jedan million (od toga su tri četvrtine mlađa od 11 godina), a još dva miliona dece raseljeno je unutar zemlje, saopštile su danas UN.

"Milionito dete izbeglica nije samo broj, taj broj predstavlja pravo dete, otrgnuto iz svog doma, možda čak i iz svoje porodice i suočeno sa užasima", istakao je direktor agencije UN za decu (UNICEF) Antoni Lejk u saopštenju objavjljenom u Ženevi.

Prema podacima UN, deca predstavljaju najmanje polovinu svih sirijskih izbeglica.

Većina se sklonila u Liban, Jordan, Tursku, Iraku, Egipatm ali sve ih ima više koji beže u severnu Afriku i Evropu. Reč je o izgubljenim generacijama koje neće biti u stanju da obezbede mir i stabilnost svojoj zemlji u budućnosti.

Lejk i Antonio Gutereš, direktor Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR), rekli su da je više od 100.000 ljudi ubijeno u Siriji od početka nemira pre dve godine, a među njima je 7.000 dece. UN su takođe navele da je 3.500 dece pobeglo u Jordan, Liban i Irak bez ikakve porodične pratnje.
XS
SM
MD
LG