Dostupni linkovi

Besplatno klizanje - samo za male katolike


Klizanje, ilustrativna fotografija
Klizanje, ilustrativna fotografija

Grad Đakovo nagrađivat će mališane koji su redoviti na katoličkoj misi zornici besplatnim klizanjem na gradskom klizalištu.

Nevladine udruge i pravobraniteljica za djecu upozoravaju da je to diskriminacija i kršenje ustavne odredbe o sekularnosti države, a gradonačelnik odgovara - možete se postaviti na glavu, ali bit će po mome.

Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković, inače kadar Glavaševe Hrvatske demokratske stranke Slavonije i Baranje, jednom svojom odlukom krši hrvatski Ustav, Zakon o suzbijanju diskriminacije i Europsku konvenciju o pravima djeteta, ali nije ga briga! Petstotinjak mališana koji su redoviti na katoličkim misama zornicama bit će nagrađeni besplatnim klizanjem na gradskom klizalištu, i gotovo!

"Ja ne bježim od svoje odluke! Djeca koja idu na zornicu imat će besplatno klizanje, a prvih 10 dana imaju besplatno klizanje svi, a te udruge se mogu postavit' na glavu, al' to će tako bit' u gradu Đakovu", naveo je Zoran Vinković.

Nevladine udruge koje štite prava nevjerujućih osoba upozorile su da je takva odluka kojom se iz javnog novca nagrađuje pripadnike samo jedne vjerske zajednice protuustavna.

Mirna Zlatić
Mirna Zlatić

"Ne bih se nešto posebno osvrtala na taj njegov bezobrazluk, ali htjela bih reći da njegov osobni stav ne može biti nikakav preduvjet ili razlog za kršenje ustavnih odredbi. Ustavna odredba koju on krši je ustavna odredba o sekularnosti, koja je zajamčena člankom 41. Ustava, stavak 1.", ističe za RSE Mirna Zlatić, predsjednica osječke udruge Liberos.

U četvrtak je pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić u pisanoj formi upozorila gradonačelnika Vinkovića kako smatra "neprihvatljivim da grad, kao jedinica lokalne samouprave, čija zadaća jest skrbiti o interesima sve djece na svome području, razlikuje djecu po vjerskoj pripadnosti i sudjelovanju u određenim vjerskim aktivnostima te ih zbog takvog sudjelovanja nagrađuje besplatnim ulaznicama za klizanje ili kakvom drugom nagradom. Takva praksa predstavlja diskriminaciju po osnovi vjere i uvjerenja, i to i djece koja ne prakticiraju katoličke vjerske običaje, i djece drugih vjeroispovijesti, i djece koja nisu vjernici".

"To doista jest diskriminatorno ponašanje i prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije, i prema Ustavu i prema Konvenciji o pravima djeteta. Da te karte dijeli određena vjerska zajednica, to samo po sebi ne bi bilo diskriminirajuće. Crkva ima mogućnost kupiti kontingent karata i pokloniti ih svojim članovima, i to ne bi bilo sporno. Međutim, ne može grad, kao jedinica lokalne uprave i samouprave, na taj način diskriminirati djecu. To je doista nedopustivo", kaže za RSE Ivana Milas Klarić.

Nije diskriminacija, nego običaj, ostaje ustrajan Vinković.

"Niti grad ima uvjet da je netko vjernik, niti broji krvna zrnca, niti je meni uopće na pameti provjeravati tko je koje nacionalnosti ili kojoj vjerskoj zajednici pripada. Ali ovdje treba prije svega znati da je ovaj jedan dio tog nagrađivanja usmjeren i prema djeci koja, evo, idu na zornice, što je običaj", smatra gradonačelnik Đakova.

Ivana Milas Klarić
Ivana Milas Klarić

"Mene čudi to Vinkovićevo neodustajanje od stava, mi ćemo i dalje, mi ćemo i dalje! To je posve neprihvatljivo. To što ovi izvode u Đakovu je doista, ne znam kako bih rekla, je li tužnije ili ružnije", ocjenjuje Ivana Minas Klarić.

I ona i aktivisti svjesni su da bi sudski postupak bio prespor, i vjeruju da će javnost i građani Đakova ustati protiv ove diskriminacije u režiji gradskih vlasti.

"Ja se iskreno nadam da će građani reagirati, jer ovdje imamo čisti primjer diskriminacije, praktički - školski primjer! Nadam se da će to građani prepoznati i da će adekvatno reagirati, i da će se situacija promijeniti. Jer ovakvo provođenje samovolje nije ustavno, nije ni u europskom duhu i naprosto je nedopustivo u 21. stoljeću", zaključuje Mirna Zlatić.

XS
SM
MD
LG