Dostupni linkovi

Besplatna škola gitare požeškog sveštenika Milovana


"Škola gitare" Milovana Vujovića

Na Učiteljskom fakultetu u Užicu održan je koncert pop-rok muzike "Škole gitare" iz Požege. Koncert je privukao veliku znatiželju, jer je školu gitare osnovao požeški sveštenik Milovan Vujović koji već osam godina besplatno uči decu da sviraju ovaj instrument. Veronauka i ljubav prema gitari su našli dobar spoj, jer sve je počelo spontano.

"Počelo je spontano tako što su me zamolili učenici kojima sam predavao veronauku, a znali su da sviram gitaru, da im pokažem osnovne akorde, i tako su se oni zadržali tu. Nastavili su dolaziti iz sedmice u sedmicu. Onda su počela dolaziti i deca iz drugih škola. Preko 250 dece je prošlo korz ovu školu gitare", kaže sveštenik Vujović.

Sada škola ima 30 polaznika. Za ovih osam godina bili su brojni nastupi, osnovana je grupa "Teorija zavere" koja je gostovala širom Srbije.

Sveštenik Milovan Vujović
Sveštenik Milovan Vujović

U školu često dolaze poznati iz srpskog pop-roka da deci prenesu još ponešto, navodi Milovan Vujović.

"Sada su tu polaznici od prvog do osmog razreda osnovne škole, a ima i srednjoškolaca. Uskoro će nam Kiki Lesandrić iz 'Pilota' raditi neke pesme koje su oni već snimili, a ob radiće ih u svom studiju. Deci jako odgovara što se u našoj školi gitare pojave poznati majstori gitare i pokažu im svije znanje", ističe Vujović.

"Deca rado dolaze u 'Školu gitare' sveštenika Vujovića. Nastava se održava jednom nedeljno u trajanju od četiri sata. Pored gitare tu se uči o životu, o prijateljstvu", kaže mladi Požežanin koji učitelja gitare zove "otac" Milovan.

Časovi su najpre bili u Parohijskom domu, a sada u Domu mladih.


Spoj pop (sveštenik), te pop i rok muzika, odnosno gitara, ipak je neobičan spoj. Sveštenik Vujović kaže: "Nije, time se razbija predrasuda o Crkvi i sveštenstvu u Srbiji".

"Dobro bi bilo da ovo svima postane normalno, da se Crkva i na ovaj način uključi u život običnog čoveka i da se tu neke predrasude o Crkvi sruše", zaključuje sveštenik Milovan Vujović.

  • 16x9 Image

    Novka Ilić

    U novinarskoj profesiji je već više od dve decenije. Počela rad kao novinar u redakciji Radio Užica i lokalnog lista "Vesti". Dopisnica RSE od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG