Dostupni linkovi

Srpska policija sprečila vicepremijera Kosova da otputuje u Beograd


Besnik Bisljimi, zamenik premijera Kosova.

Policija Srbije onemogućila je posetu zamenika premijera Kosova, Besnika Bisljimija (Bislimi), Beogradu.

Ovo je prvobitno potvrdio za RSE Bisljimijev portparol, Kljisman (Klisman) Kadiu, a kasnije i sam Bisljimi po povratku na Kosovo, na graničnom prelazu Merdare.

Zamenik kosovskog premijera izjavio da je od njegovog konvoja na 85 kilometara do Beograda, policijsko vozilo, koje je takođe bilo deo konvoja, zatražilo da se zaustave. A potom je kosovskoj Kancelariji za vezu u Beogradu rečeno da moraju da se vrate.

"Rečeno nam je da Srbija ne može da pruži bezbednost, odnosno da nam je sigurnost ugrožena", kazao je Bisljimi.

On je dodao da razlog leži negde drugde, odnosno da je njegov cilj bio da u Beogradu predstavi kosovsku stranu o dešavanjima na Kosovu i normalizaciji odnosa, navodeći da su građani u Srbiji izloženi propagandi i izmišljotinama o Kosovu i dijalogu.

Ocenio je da je do ovoga došlo kako bi se onemogućilo njegovo učešće na konferencijama.

Dodao je da je o ovome obaveštena međunarodna zajednica.

Bisljimi je rekao da će učestvovati na događajima u Beogradu online.

RSE je kontaktirao i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, ali ta institucija nije odgovorila.

Zbog čega je Bisljimi putovao u Beograd?

Bislimi je putovao za Beograd u četvrtak, 27. oktobra kako bi učestvovao na dva okrugla stola o pitanjima dijaloga Kosovo-Srbija.

Besnik Bisljimi (prvi s desna) i premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti u jednom od razgovora sa evropskim izaslanikom za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom.
Besnik Bisljimi (prvi s desna) i premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti u jednom od razgovora sa evropskim izaslanikom za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom.

Bislimi, koji je istovremeno i predvodi razgovore sa Srbijom na nivou glavnih pregovarača, trebalo je da učestvuje u diskusijama na temu "Kosovo i evropska perspektiva regiona", u okviru Foruma za etničke odnose, koji se održava u četvrtak u glavnom gradu Srbije.

Dan kasnije je trebao da učestvuje i na Beogradskom Bezbednosnom forumu na "Kosovo i Srbija – izbegavanje ćorsokaka".

XS
SM
MD
LG