Dostupni linkovi

Bešić: Kriza neće ugroziti evropski put Crne Gore


Montenegro Montenegrin lawmakes attend a parliament session in Podgorica, July 27, 2017
Montenegro Montenegrin lawmakes attend a parliament session in Podgorica, July 27, 2017

Miloš Bešić, univerzitetski profesor i politički analitičar, za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega crnogorska opozicija nastavlja sa bojkotom crnogorskog Parlamenta uprkos inicijativi vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) o radu na novom izbornom zakonu te kakve posljedice bi to moglo imati na evropske integacije.

  • Pozicije

Smatram da sve ono što se dešava trenutno na crnogorskoj političkoj sceni treba posmatrati u svetlu dva ključna aspekta. Prvi su predstojeći, pre svega predsednički izvori, a onda izbori u važnim lokalnim opštinama – tu pre svega mislim na glavni grad Podgoricu gde očekujemo izbore.

To je prvi aspekt. Svi igrači na političkoj sceni rade to što rade ne bili se što bolje pozicionirali, dakle na tim predstojećim izborima.

  • Signali

Drugi razlog zbog čega se dešavaju stvari koje se dešavaju, a kad kažem to prevashodno mislim na blokadu rada parlamente, ili tačnije on funkcioniše u kapacitetu da je tu samo vladajuća stranka sa svojim koalicionim partnerima, dakle opozicije u parlamentu nema je jednostavno iz razloga što to ovog trenutka većem delu opozicije odgovora.

Ovog puta, čini se da bojkot parlamenta od strane opozicije ide u prilog, neću reći svih aktera, opozicije ali očito većeg dela te opozicije, pre svega ove građanske opozicije. Jedini kojima ne ide u korist jeste Demokratski Front i videli smo da već imamo neke signale gde oni razmišljaju da se vrate u parlament.

  • Dinamika

Ono što je novo nakon prethodnih izbora, a što nije bio slučaj svih ranijih godina, naročito od sticanje nezavisnosti od 2006, pa do ovih poslednjih parlamentarnih izborima je da imamo jednu novu političku stranku, to je Demokratska Crna Gora, i novog lidera te partije, Aleksu Bečića

On je nametnuo jednu novu dinamiku, pa čak i nov način političke komunikacije, gde se ne dozvoljava da se deluje na bazi svih onih tradicionalnih podela koje su bile vrlo u interesu ekstremnim akterima, koji su uvek bili na relaciji DF-DPS.

  • Smena

Drugi je činjenica da partija koja je jako dugo bila u vlasti jer je SDP preživela podelu i da je sada vrlo aktivna na toj opozicionoj sceni.

Ako uz to dodate činjenicu da ste ipak aktivno imali neku vrstu smene, dakle lideršipa u DPS-u kada je reč o rukovođenju državom, mi imamo potpuno jednu novu situaciju dakle koja definiše političku scenu.

  • Evropa

Ja ne mislim da ova konstelacija politička o kojoj smo govorili može da ugrozi strateški evropski put Crne Gore. Može možda da ga uspori u određenim delovima da dok se ne razreši politička kriza u Crnoj Gori na nekakav dugoročan način, dakle dođe do usporavanja.

Ali ne može da ugrozi iz nekoliko razloga. Prvi je taj što je, da budemo realni, dakle Crna Gora je postala članica NATO pakta, vrlo teško to može da se promeni, makar ne u kratkom roku. Taj status negde manje-više garantuje stabilnost kretanja ka evropskoj uniji.

Drugo zbog toga što interes da Crna Gora bude u Evropskoj uniji je obostran.

XS
SM
MD
LG