Dostupni linkovi

Berlusconi uzdrman referendumskim porazom


Silvio Berlusconi za vrijeme konferencije za novinare u Rimu 16. februara 2011. godine
Silvio Berlusconi za vrijeme konferencije za novinare u Rimu 16. februara 2011. godine
Drugi put u par sedmica italijanski premijer Silvio Berlusconi je doživio poraz.

Nakon regionalnih izbora prije dvije sedmice na kojima je potučen čak i u svojim najačim uporišitima poput Milana, Berlusconi je morao priznati poraz i na referendumu, na kojem su Italijani masovno odbacili nuklearke i imunitet za premijera protiv kojeg se vodi više procesa, od onih za seks skandal do korupcionaških afera.

Dan kada su Italijani konačno rekli ne Silviu Berlusconiju naslov je teksta u “The Guardianu”-u, u kojem se navodi da je propagandna mašinerija italijanskog premijera učinila sve da ostvari uspjeh na referendumu o njegovim ključnim političkim tačkama, ali da su ipak doživjeli poraz.
Italijani su odbacili vladinu politiku u četiri oblasti - nuklearnoj energiji, privatizaciji preduzeća za vodosnabdijevanje, cijeni vode i imunitetu za ministre i premijera


Dok se koliko juče u podne Berlusconi šalio ugošćavajući izraelskog premijera Benjamina Netanjahua na račun razuzdanih zabava koje pravi nazivajući ih “bunga bunga”, već sinoć su prve procjene rezultata četiri referenduma koja su održana u Italiji u nedjelju i ponedjeljak pokazale da je premijer doživio novi udarac.

Italijani su odbacili vladinu politiku u četiri oblasti - nuklearnoj energiji, privatizaciji preduzeća za vodosnabdijevanje, cijeni vode i imunitetu za ministre i premijera.

Na referendum koji je odlučivao o sudbini vladinih planova izašlo je 57 odsto Italijana sa pravom glasa, što je neobično i prava rijetkost u Italiji.

Njih između 95 i 96 posto odbacilo je prijedloge Vlade. O tome koliko je nezadovoljstvo vladinom politikom govori i podatak da je prvi put od 1995. pređen cenzus potreban da bi referendum bio validan.

U saopštenju izdatom nakon objavljivanja prvih nezvaničnih rezultata, Berlusconi je priznao da je “očigledno volja Italijana jasna po svim pitanjima glasanja “ dodajući da parlament i Vlada moraju u potpunosti da prihvate odgovore sa referenduma, “jer je izlaznost bila veoma velika i ona ukazuje na želju građana da učestvuju u odlukama o budućnosti zemlje što se ne može ignorisati”.

Berluskonijevo "spinovanje" javnosti

Građanin Rima, Caralo Pepe, Rojtersu je povodom ishoda referenduma danas rekao :

„Ja sam veoma srećan zato što je referendum na sva četri pitanja dao odgovore u pravcu očuvanja osnovnih prava građana.“

Giuseppe Jacoboni, takođe stanovnik Rima kaže:
Za Italiju je naravno važno i pitanje sudbine Belusconija nakon što su mu građani drugi put za dvije sedmice rekli ne.

„Mislim da je ovo bilo očekivano. Tužno je za mene to što je trebalo da se dogodi zemljotres u Japanu da ubijedi Italijane da odu na glasanje koristeći direktnu demokrtiju, putem referenduma kao maksimuma za izražavanje demokratije.Ali sretan sam.„

Van Italije sa posebnom je pažnjom dočekana odluka o tome da su se birači izjasnili protiv izgradnje nuklearnih elektrana. Austrijski kanecelar Werner Feimann pozdravio je ishod referenduma , dodajući da je sada realističan scenario po kojem Evropa 2050. neće imati nuklearki.

Za Italiju je naravno važno i pitanje sudbine Belusconija nakon što su mu građani drugi put za dvije sedmice rekli ne.

Profesor James Walston sa Američkog univerziteta u Rimu procjenjuje:

"Berlusconi priznaje manji poraz, ili ono što on pokušava je da spinuje javnost da taj poraz predstavi što manjim, kako bi se izbjegao veliki poraz. On je spreman krenuti dalje i zaboraviti program nuklearne energije i ući u traženje obnovljivih izvora energije, što nije loša ideja po svim standardima, sve kako bi zadržao Vladu. Jer ono što on pokušava učiniti tokom posljednje dvije sedmice je ignorisanje ovih referenduma da bi izgledalo da oni nijesu politički sud o njemu. Naravno da jesu. On je bio centar italijanske politike već 17 godina. Svaki glas koji su Italijani dali u posljednjih 17 godina je na neki način glasanje o Berlusconiju i ovaj put nije izuzetak," kaže profesor Walston.

Ovoj tvrdnji u prilog ide to da su Italijani odbili i kontroverzni zakon o imunitetu, koji je djelimično već u januaru oborio Ustavni sud. Tako je čak 94 odsto glasača bilo protiv ovog zakona, prema kojem premijer i ministri mogu da koriste državničke obaveze kao razlog za neizlazak na sud.
XS
SM
MD
LG