Dostupni linkovi

Berlusconi uskoro pred sudom


Silvio Berlusconi, februar 2011.
Silvio Berlusconi, februar 2011.
Sudac u Milanu izdao je nalog za početak suđenja talijanskom premijeru Silviu Berlusconiju zato jer je plaćao za seks maloljetnoj prostitutki i zloupotrijebio položaj kad je zaustavio krimi istragu protiv iste osobe.

Saopštenje koje je objavljeno iz ureda sutkinje Cristine Di Censo precizira da bi postupak trebao početi 6. aprila ove godine.

Iako određivanje datuma ne znači i da će se Berlusconi pojaviti na sudu, ovo je do sada najteži udarac 74.-godišnjem talijanskom premijeru od kada su u javnost izašli njegovi sex skandali.

Ovo je do sada najteži udarac 74.-godišnjem talijanskom premijeru od kada su u javnost izašli njegovi sex skandali.
I to baš u vrijeme kad se oporavlja od podijela u partiji kojega su ga koštale gubitka većine u Parlamentu.

Berlusconi - biznismen i milijarder koji se otisnuo u politiku, zanijekao je da ima ikakve veze s bilo kojom ilegalnom radnjom.

On uporno tvrdi da je žrtva politički motiviranog pravosuđa kojeg podržavaju ljevičari i koji ga svi zajedno hoće “skinuti” s vlasti.

Upravo je tako i reagirao prošle sedmice kada je tužiteljstvo odlučilo precesuirati slučaj.

"A ovo oko suđenja! Sve je to lažno, optužbe su neosnovane, bez ikakvih dokaza. Pa svima je jasno da je u pitanju samo negativna kampanja!”, kazao je Berlusconi.

Nestrpljivi mediji


Talijanski Ustavni sud u januaru je premijeru ukinuo imunitet čime je i otvoren put ka sudskom procesu. Osim sex skandala i zloupotrebe položaja, Berlusconi se može suočiti i s optužbama za tri različita slučaja pronevjera.

U optužnici koja je uzburkala, ne samo talijansku javnost, stoji da je premijer plaćao seksualne usluge jednoj plesačici u noćnom klubu u vrijeme dok je ova još bila maloljetna, što je protiv talijanskih zakona.

Dalje stoji da ga se optužuje i za zloupotrebu ovlasti, jer je izvršio pritisak na policiju da iz pritvora puste rečenu sedamnaestogodišnjakinju koja je uhvaćena u krađi.

Berlusconi je istragu odbacio kao "odvratnu i sramotnu". Image mu je međutim narušen, protiv njega su se okrenuli i Vatikan i glavni poslovni lobiji. U nedjelju, 13. februara, deseci hiljada žena širom Italije su protestirali protiv premijera. Svaki poziv za ostavkom Berlusconi je međutim odlučno odbacio.

Stanovnici Milana smatraju da je sada vrijeme da se Berlusconi brani pred sudom. Svaka presuda prije okončanja procesa bila bi ishitrena, kaže Mario Brambilla.

"Moramo imati na umu da je u pitanju proces s tri različita koraka. Dakle, ne smije mu presuditi prije ili u toku procesa, moramo čekati dok se sve ne okonča”,
kategoričan je Brambilla.

Talijanske su novine međutim manje strpljive. Koristeći materijal koji je procurio iz Tužiteljstva, objavili su snimke s raskošne večere te sex seanse koje su uslijedile nakon obilnog jela.

U izvještajima se navodi da se pred talijanskim premijerom i njegovim gostima maloljetna starleta skidala i “izvijala”, a da su je oni “nagradili” buntom para i nakitom.
XS
SM
MD
LG