Dostupni linkovi

Pedeset godina od izgradnje Berlinskog zida


Njemačka: 50. godišnjica izgradnje Berlinskog zida
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00
Direktan linkPrije 50 godina, Njemačka Demokratska Republika (DDR), koja je tada bila pod kontrolom bivšeg Sovjetskog Saveza, počela je graditi Berlinski zid. Malo ko je tada mogao pomisliti da će betonski bedem postati krvavi simbol dugogodišnjeg Hladnog rata.

No, 13. augusta 1961. godine, inžinjeri komunističke diktature počeli su sa postavljanjem bodljikave žice oko Zapadnog Berlina kako bi pokazali svijetu suverenitet Njemačke Demokratske Republike i spriječili stanovništvo, koje se nije slagalo sa tadašnjim političkim uređenjem, da pobjegne u zapadni dio grada.

U prvih nekoliko godina, Berlinski zid bio je sačinjen od raznih materijala koje je istočnonjemački režim mogao da prikupi poput bodljikave žice, cigala, betona, pa čak i drvene ograde.

Samu historiju Berlinskog zida zasjenio je događaj koji pamti cijeli svijet, 9. novembar 1989.

Nakon što su vlasti DDR-a objavile ukidanje ograničenja putovanja svojih građana, mase ljudi pohrlile su ka betonskoj granici i zid je za nekoliko dana pao.

Berlin, danas ujedinjeni grad, u subotu nizom izložbi, manifestacijama i ceremonijama obilježava 50 godina od izgradnje Berlinskog zida.

Na jednoj od izložbi biće i rijetke fotografije koje su uradili graničari sa istočnonjemačke strane, što je ranije bila prava rijetkost. Fotografije su otkrivene u kartonskoj kutiji u arhivi u Potsdamu.

XS
SM
MD
LG