Dostupni linkovi

Berlinski filmski festival će biti održan uprkos pandemiji


Pripreme za početak Berlinskog filmskog festivala u februaru 2019. godine
Pripreme za početak Berlinskog filmskog festivala u februaru 2019. godine

Berlinski filmski festival - Berlinale biće održan u februaru uprkos porastu broja zaraženih u Nemačkoj, saopštili su 12. januara organizatori.

"Svesni smo izazova koje predstavlja nepredvidiv tok pandemije", navela je uprava festivala i dodala da će na 72. izdanju jednog od najpoznatijih svetskih filmskih festivala važiti stroge mere.

Publika će morati da bude vakcinisana ili da pokaže dokaz o oporavku od COVID-a ili negativan test, kao i da nosi maske.

Posećenost bioskopa će biti smanjena na 50 odsto kapaciteta, a sve zabave i prijemi - koje su obično vrhunac festivala - biće otkazani.

Otvaranje je zakazano za 10. februar, a nagrade Zlatni i Srebrni medved će biti dodeljene nešto ranije nego što je prvobitno planirano, 16. februara, prenela je nemačka novinska agencija DPA. Festival obično traje desetak dana.

Festival otvara film "Peter fon Kant" francuskog reditelja i scenariste Fransoa Ozona.

S obzirom na to da se omikron varijanta korona virusa brzo širi u Nemačkoj, organizatori "Berlinala" su najavili da će se truditi da festival bude održan u bezbednom okruženju nakon što je prošle godine bio onlajn.

XS
SM
MD
LG