Dostupni linkovi

Berlin: Policija sumnja u teroristički napad


Berlin: Kamion uleteo na Božićni market, ima žrtava
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

(AP Video)

Najmanje dvanaest osoba je stradalo, a pedesetak ih je povređeno nakon što je u ponedeljak uveče kamion uleteo u gužvu nedaleko od Božićnog marketa u Berlinu, izvestila je nemačka policija, prenosi Rojters.

Policija u Berlinu saopštila je u utorak rano ujutru da istražitelji smatraju da je vozač kamiona učinio to namerno i da se verovatno radi o terorističkom napadu, javlja BBC.

"Naši istražitelji pretpostavljaju da je on kamionom ciljano uleteo u masu ljudi", piše na Tviter nalogu policije, prenosi AP.

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer je prethodno izjavio da postoje indicije da je ono što se desilo u Berlinu teroristički napad.

Rojters javlja i da je jedna osoba koja se sumnjiči da je bila u kamionu – uhapšena, a nemačka televizija N24 prenosi da je suvozač kamiona koji je uleteo u Božićni market poginuo na licu mesta.

Još uvek nije potvrđeno da li je kamion slučajno ili namerno skrenuo s puta i uleteo među prolaznike, ali nemački mediji prenose da je policija saopštila da će taj incident, koji se dogodio blizu Kurfuerštendam avenije u zapadnom delu grada, tretirati kao napad.

Žalimo za poginulima i nadamo se da će veliki broj povređenih dobiti pomoć: Steffen Seibert
Žalimo za poginulima i nadamo se da će veliki broj povređenih dobiti pomoć: Steffen Seibert

Kamion je navodno došao iz pravca Kantstrasse/Budapest ulice. Na videima koji se mogu pronaći na društvenim mrežama vidi se kako vozač vozi u pravcu Božićnog marketa, te je jednostavno uleteo među masu ljude koji se se nalazili tu.

Kako u blizini Božićnog marketa nema puta kojim saobraćaju motorna vozila, policija je za novinsku agenciju DPA potvrdila da ovu situaciju posmatra upravo kao kao napad, a ne kao nesreću.

Kako je izvestila DPA kamion je u Božićni market uleteo u 20:14 časova po lokalnom vremenu i kako policija veruje vozio 50 do 80 metara kroz gužvu.

Na video snimku sa lica mesta prikazani su oboreni štandovi i ljudi kako leže povređeni na zemlji.

Novinar Berliner Morgenpost-a je opisao scene sa lica mesta kao "jezive", prenosi BBC.

Berliner Zeitung navodi da je policija uspostavila info centar za rođake onih koji su bili (i nastradali) na licu mesta.

Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Steffen Seibert, napisao je na Twitteru: "Žalimo za poginulima i nadamo se da će veliki broj povređenih dobiti pomoć".

Nemačka policija je putem Twittera pozvala građane da ne izlaze iz svojih domova.

Facebook je otvorio Safety Check stranicu putem koje oni koji su u blizini mesta nesreće mogu javiti porodicama i prijateljima da su dobro.

Sudeći po fotografijama kamiona, to vozilo je registrovano u Poljskoj.

Poljski mediji prenose da postoji mogućnost da je kamion ukraden u ponedeljak, ranije tokom dana.

Vlasnik kompanije u čijem je kamion vlasništvu, izjavio je za poljske medije da od popodneva nije mogao da stupi u kontakt sa vozačem.

Incident koji se dogodio u Berlinu 19. decembra podsetio je na napad u Nici, u Francuskoj, 14. jula, kada je kamion uleteo u šetalište i tom prilikom stradalo 86 osoba. Odgovornost za taj napad potvrdila je takozvana Islamska država.

Nemačka je, inače, tokom ove godine bila meta nekoliko napada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG