Dostupni linkovi

Berezovski: Presuda kao da je pisao Putin


Roman Abramovič i Boris Berezovski
Roman Abramovič i Boris Berezovski
Ruski oligarh u egzilu Boris Berezovski (65) kazao je da je šokiran presudom suda u Londonu kojom je odbačena njegova tužba protiv drugog ruskog oligarha Romana Abramoviča (45) da mu nadoknadi 5 milijardi dolara zbog ucenjivanja i poslovne prevare.

"Potpuno sam iznenađen, pre svega time što je sudija ledi Elizabet Gloster preuzela na sebe odgovornost da prekraja rusku istoriju”, kazao je Berezovski.

On je dodao da svi u svetu znaju da nije prodao TV kompaniju ORT svojom voljom, već pod pritiskom.

Ključno u tome je bila Putinov pokušaj da kontroliše medije. Ponekad sam imao utisak da je sam Putin pisao ovu presudu”, istakao je Berezovski.

S druge strane, sutkinja je kazala da je Berezovski pokušao da "prilagodi istinu u svoju korist" i da nije pouzdan svedok jer se prema istini „ophodio kao prema nečemu što je fleksibilno i što se može uobličiti njemu u korist".

"Konačni zaključak moje analize kredibiliteta Berezovskog je da bi on rekao maltene bilo šta da podupre svoj slučaj", rekla je sudija Elizabet Gloster u obrazloženju presude.

Ona je istakla da joj je sa druge strane izgledalo da je "Abramovič bio iskren i sve u svemu pouzdan kao svedok".

Po raniijim izveštajima, njih dvojica su se sprijateljila posle upoznavanja na privatnom krstarenju po Karibima, izgradili su poslovnu imperiju zajedno, ali su se posvađali i razišli kada su poslovi krenuli nizbrdo.

Berezovski, matematičar koji je postao predstavnik Mercedesa, obogatio se tokom privatizacije ruskih državnih firmi početkom 1990-ih. Podržao je bivšeg ruskog predsednika Borisa Jelcina i zauzvrat stekao moćne političke veze i pristup vrednoj imovini po niskim cenama.

Brezovski kaže da je bio mentor mlađem Abramoviču, da se prema njemu ponašao kao prema sinu i da je zajedno s njim i s još jednim partnerom osnovao Sibneft. Berezovski kaže da su nastali problemi u prijateljstvu kada se on razišao sa ruskim vođom Vladimirom Putinom, i da ga je tada Abramovič "zastrašivanjem" naterao da proda akcije Sibnefta, za "samo 1,3 milijarde dolara, što je mnogo niža vrednost od realne" i da je oštećen za 5 milijardi dolara.

Berezovski u obraćanju medijima ispred sudnice, 31. avgust 2012.
Berezovski u obraćanju medijima ispred sudnice, 31. avgust 2012.
Berezovski je potencirao i na tome da je Abramovič prekšrio poslovni sporazum u ruskoj aluminijumskoj kompaniji. Abramovič, pak, tvrdi da Berezovski nikada nije bio njegov mentor i da nikada nije imao te akcije. On je čak rekao da je Berezovski imao samo političku ulogu u formiranju Sibnefta i da nije uložio "ni jedan cent" za kupovinu ili razvoj firme.

Abramovič je rekao da je već platio Berezovskom više od 2,5 milijarde dolara za njegove usluge kao njegov "politički kum" - zaštitnik čiji politički uticaj mu je pomogao da posluje u Rusiji - i da je nevoljno finansirao ekstravagantan život Berezovskog na jahtama i u letnjim rezidencijama jer se plašio odmazde.

Berezovski uzvraća da sve što je Abramovič kazao tokom ovog procesa je čista laž:

"Počev od toga da nismo bili poslovni partneri, pa nadalje. Sve je to veoma dobro poznato u poslovnom svetu.”

Sudija je zaključila da se sporazum Ambramoviča i Berezovskog sastojao u tome da će za znatne novčane sume koje treba da budu date Berezovskom, Abramovič i Sibneft uživati njegov politički patronat i uticaj, "neophodne za izgradnju bilo kojeg velikog posla u uslovima 1990-ih".

Sudija je takođe napisala u obrazloženju da nije mogla da zanemari razmere u kojima je Berezovski odstupao od svojih iskaza kao svedok u svom prethodnom slučaju i da njegov izgovor "krivim moje advokate", nije uverljiv.

Berezovski je kazao da mu ovo nije moje prvo suđenje:

„Ali ovo što se desilo danas – ponavljam - imam utisak kao da je presuda pisana u administraciji ruskog predsednika.”

On je dodao da, iako je šokiran presudom, nije mu žao što je pokrenuo ovaj proces i da u ovom trenutku ne zna da li će se žaliti.

Abramovič nije u petak došao u sud.

Berezovski je bio jedan od najuticajnijih oligarska u Rusiji tokom 1990-ih kada je predsednik bio Boris Jeljcin. Nastanio se u Londonu nakon što je napustio Rusiju 2000. godine po dolasku Vladimira Putina na mesto šefa države i postao veliki kritičar Kremlja.

Okršaj dvojice ruskih milijardera je najveća privatna parnica u istoriji. Abramovič i Berezovski su na ovaj sudski proces potrošili 100 miliona funti i angažovali čitavu armiju advokata. Na jednom ročištu je prisustvovala čak i britanska kraljica Elizabeta Druga.

Obojica imaju kuće u Londonu, a Abramovič je vlasnik fudbalskog kluba “Čelzi” poseduje imanje u Najtsbridžu kao i imanje od 400 hektara u Faningu u Zapadnom Saseksu.
XS
SM
MD
LG