Dostupni linkovi

Beranselci mogli biti pomilovani, Vujanović odbio


Filip Vujanović
Filip Vujanović
Crnogorski predsjednik Filip Vujanović, koji je do sada bio široke ruke kada je riječ o pomilovanjima osuđenika, čak i za najteža krivična djela, to nije učinio u slučaju 95- godišnjeg mještanina Beransela Đorđa Tomovića koji će se uskoro naći iza rešetaka jer je odbio da plati prekršajnu kaznu zbog blokade odlaganja smeća u okolini njegovog doma. Iako se Vujanović pozvao na Ustav i zakone, praksa suda u Strazburu pokazuje da je imao osnova da pomiluje Tomovića.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović imao je pravni osnov da pomiluje 24 mještanina Beransela, među kojim je i 95-godišnji Đorđe Tomović, koji su prekršajno kažnjeni pošto su se suprostavljali odlaganju smeća pored svojih kuća u tom mjestu pored Berana.

To pokazuju dvije presude Suda za ljudska prava u Strazburu, čiju pravnu praksu Crna Gora mora da primjenjuje, a na koje se podnosioci molbe za pomilovanje pozivaju. To nam potvrđuje i advokat Goran Rodić.

"Bez obzira što je zakonsko rješenje kod nas kontradiktorno kada govori o kažnjivom djelu, primjenom Zakona o pomilovanju i pozivom na sudsku praksu Suda u Strazburu apsolutno se moglo postupiti i dati pomilovanje ljudima iz Beransela", tvrdi Rodić.

Do komentara takvih tvrdnji u kabinetu Filipa Vujanovića nijesmo uspjeli da dođemo. Odbijajući zahtjeve za pomilovanje Beranselaca, Vujanović je obrazložio da se akt milosti odnosi samo na počinioce krivičnih ali ne i prekršajnih djela .Time je zaprepašćen predstavnik Beranselaca Gojko Cimbaljević, koji ističe da je Vujanović kao pravnik morao znati da se pomilovati mogu i počinioci prekršaja. Zaprepašćuje ga i brzina kojom je Vujanović donio odluku.

"Da je na tu inicijativu odgovoreno u nevjerovatno ažurnom roku koji je za naše sudove nezabilježen. U samo dva dana se razmotri i odbije ta inicijativa. No, ono što najviše zaprepašćuje je to što se i po nekoliko puta u Crnoj Gori mogu pomilovati lica koja su u Crnoj Gori osuđena za najgore zločine dok se to isto pomilovanje ne može dati 95-godišnjem starcu koji nikada nije osuđivan. Što je najgore – on je osuđen samo zato što je branio svoje i pravo svvojih potomaka na zdravu životnu sredinu, branio je Ustav Crne Gore i branio je evropske konvencije. On je osuđen na pravdi Boga", konstatuje Cimbaljević.

Široke ruke

Već duže dio NVO sektora, medija i opozicionih partija sumnjaju u regularnost i motive Vujanovićevih pomilovanja, koji je za razliku od državnika u regionu u tome bio mnogo šire ruke pa je 2012. aktom milosti obuhvatio 142 osuđenika, dok je predsjednik Hrvatske to isto učinio za njih 54 .

U MANS-u stalno podsjećaju kako je Vujanović 2009. pomilovao sada pokojnog Dragana Dudića – Frica, koji je bio označen kao jedan od ključnih ljudi odbjeglog narkobosa Darka Šarića.

MANS-ovom zahtjevu da im šef države dostavi listu pomilovanih nije udovoljeno, pošto je u Vujanovićevom kabinetu konstatovano kako time ulaze u rizik da javno budu objavljena njihova imena što bi tim osobama prouzrokovalo neprijatnosti.

"Ovakva odluka predsjednika Vujanovića da ne pomiluje stanovnike Beransela je za mene očekivana jer je ona u skladu sa onim što je bilo praksa predsjednika u ranijem periodu kada su u pitanju pomilovanja. Predsjednik države je pokazao da ima milost prema narko dilerima, prema rijetkim koje naši sudove osude za korupciju i organizovani krimina. Tu je bio milostiv više puta. On je pokazao sa ovim da država nema milosti prema onima koji se u ovoj državi bore za svoja osnovna ljudska prava, kojima određeni državni organi ugrožavaju i život i životnu sredinu i pokazao je da takvi građani koji se bore za primjenu zakona i Ustava ne mogu da očekuju milost ni od predsjednika ni od ove države", kaže advokat MANS-a Veselin Radulović.

Na kraju vratimo se 95-godišnjem Đorđu Tomoviću sa početka ove priče. Uspjeli smo da ga dobijemo telefonom. Pošto je oslabljenog sluha nijesmo sigurni da je shvatio ko ga je pozvao, ali je mentalno vitalan poručio:

"Možete da me zatvorite jer ništa vam neću platiti. Neka ste mi zdravo. Kada budete htjeli da me zatvorite dođite jedan dan prije da znamo i dođite za mene."
XS
SM
MD
LG