Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sanader i Cvetković za rešavanje otvorenih pitanja


Ivo Sanader i Mirko Cvetković, Beograd 23. mart 2009.

Premijeri Hrvatske i Srbije Ivo Sanader i Mirko Cvetković založili su se danas u Beogradu za jačanje odnosa dvaju zemalja i za postepeno rešavanje otvorenih pitanja koja opterećuju te odnose.

Sanader je posle razgovora sa srpskim premijerom rekao novinarima da je njegova poseta Beogradu znak podrške susednoj zemlji u procesu evropske integracije, i najavio podršku Hrvatske i u približavanju Srbije NATO.

"Ja sam izneo našu punu podršku na tom putu (u NATO), kao i na putu evropskih integracija. Hrvatska se neće ponašati kao Slovenija i sutra ćemo, kao članica NATO i kao zemlja koja je vrlo blizu ulasku u EU, davati punu podršku našim susedima jer smatrmao da što je susedu bolje i nama je bolje"
, rekao je hrvatski premijer i izrazio uverenje da će Hrvatska 3. aprila pristupiti NATO paktu.

Sanader i Cvetković složili su se da u odnosima dve zemlje postoje brojna otvorena pitanja koja treba postepeno rešavati, sa težištem na pitanjima koja se mogu brže rešiti i koja su od zajedničkog interesa.

"Ima teških pitanja oko kojih se ne slažemo i koja ćemo postepeno rešavati. Postoji u medjudržavnim odnosima jedno načelo uspeha a to je načelo 'rešavajmo ono što sad možemo rešiti pa omekšavajmo situaciju i za druga pitanja. I jedna i druga vlada je spremna na to", rekao je Sanader.

Cvetković je rekao da izmedju Srbije i Hrvatske postoje krupne razlike pre svega zbog toga što je Hrvatska priznala nezavisno Kosovo i tužila Srbiju za genocid, ali da dve zemlje treba da počnu da otvaraju pitanja koja se mogu rešiti i da se okrenu budućnosti.

"Svi smo svesni činjenice da postoje odredjene krupne razlike izmedju Srbije i Hrvatske, pre svega u domenu teritorijanog integriteta i suverniteta Srbije, odnosno, konrekteno, priznanja Kosova i Metohije, isto tako u pogledu tužbe za genocid. Medjutim, mi smo bili na stanovištu da je potrebno da se otvore pitanja koja je moguće rešiti i da se pogleda u budućnost, a da se ova pitanje i dalje drže i rešavaju na način kako se bude kretalo i budućnost bude dolazila",
rekao je premijer Srbije.

Dvojica premijera razgovarali su o povratku izbeglih i sudbini nestalih na obe strane. Sanader je naveo da Hrvatska očekuje od institucija Srbije da rasvetle sudbinu 1.100 osoba, kao što će, kako je dodao, to hrvatske vlasti činiti u slučaju nestalih osoba za kojima traga Srbija. Cvetković je rekao da dve vlade smatraju da se proces povratka izbeglica mora podržati i dodao da je s hrvatskim premijerom danas razmotrio niz praktičnih problema na koje se izbeglice žale i o kojim će se dalje razgovarati.

Hrvatski premijer je rekao da je važno što pitanje povratka nije više političko pitanje i naglasio da je svaki hrvatski državljanin koji želi da se vrati u Hrvatsku dobrodošao. On je naglasio da je protiv toga da se "neko sili na ovo ili ono rešenje", da je načelo dobrovoljnosti izuzetno važno, i da to važi i za Srbe izbegle iz Hrvatske i Hrvate izbegle iz Srbije, odnosno Vojvodine.

Cvetković je najavio da će sada kontakti izmedju dve vlade biti češći, a Sanader je dodao da je pozvao premijera Srbije da poseti Hrvatsku. Posle razgovora u Vladi Srbije, Hrvatska i Srbija su potpisale Protokol o saradnji u procesu evropskih integracija i Memorandum o saradnji ministarstava kulture u oblasti književnosti i jezika. Obraćanju dvojice premijera prisustvovao je veliki broj novinara, kojima nije bilo omogućeno da postavljaju pitanja.

Sanader će se tokom dana sastati sa predstavnicima hrvatske manjine, predsednicom parlamenta Slavicom Djukić-Dejanović i predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG