Dostupni linkovi

Beograd samouvereno dočekuje Bramerca


Serž Bramerc
Serž Bramerc
U Beograd u dvodnevnu radnu posetu stiže glavni haški tužilac Serž Bramerc, to je prva poseta nakon hapšenja i predaje Hagu poslednja dva haška begunca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Osim pohvale za privođenje pravdi dvojice optuženika od kojih Ratko Mladić odgovara i za najteži ratni zločin - genocid u Srebrenici, Bramerc će, kako se očekuje, razgovarati i o daljim obavezama Beograda u saradnji sa Tribunalom, kao i koracima koji se preduzimaju kako bi se razotkrila mreža Mladićevih i Hadžićevih jataka.

Beograd prvi put samouvereno dočekuje haškog tužioca očekujući pre svega priznanje za uspešan završetak privođenja Tribunalu svih protiv kojih su podignute optužnice.

Bramercov savetnik Frederik Svinen za RSE praktično potvrđuje da će domaćini dobiti očekivane pohvale, ali poseta nije samo kurtoazna.
Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić - fotografija iz arhive

“Mi ćemo o ovim uspešnim akcijama razgovarati sa predsednikom Srbije, sa ministrom Ljajićem, tužiocem Vukčevićem, sa članovima Akcionog tima sa kojima smo svih ovih godina sarađivali i sa pripadnicima službi bezbednosti koji su bili direktno uključeni u hapšenja. To je glavni razlog posete. Naravno, razgovaraćemo i o budućoj saradnji u vezi sa narednim suđenjima. Tu je pre svega dostupnost dokumentaciji i svedocima koji treba da se pojave u Hagu“, najavio je on.

Frederik Svinen je za RSE potvrdio da se očekuje saradnja Beograda u pronalaženju svedoka za Mladićevo i Hadžićevo suđenje, svedoka koji će biti zaštićeni i kojima će biti pružena prilika da svedoče anonimno.

Najavljući svoje razgovore u Beogradu, Bramerc je ovdašnjim medijima rekao da će sa domaćinima između ostalog razgovarati o tome kako je moguće da su dva haška optuženika toliko dugo izmicala pravdi, o koracima koji se preduzimaju kako bi bila razotkrivena mreža njihovih jataka i pomagača.

Frederik Svinen je potvrdio da će to biti jedna od tema razgovora. Na naše pitanje on je diplomatski odgovorio:

“Tačno je da ćemo mi o tom problemu razgovarati sa predstavnicima vlasti i organa bezbednosti u Beogradu”.

Odgovorni ne odgovaraju

Mnogo manje diplomatski jezik koristio je ministar policije Ivica Dačić. On je izjavio kako haški tužilac Serž Bramerc u Beogradu teško da može dobiti nove podatke o pomagačima nekadašnjih haških begunaca. Umesto da objasni zašto je teško razotkriti mreže pomagača, Dačić je pribegao zavirivanju u tuđe dvorište.

„Pa, ja sam očekivao svih ovih godina da saznamo gde se krio Gotovina i kako je on uhapšen u Španiji. Kako Angela Merkel sada kaže Hrvatska za to nije kriva, pa je zato dobila status kandidata i datum početka pregovora isti dan, iako tada nije bio uhapšen Gotovina. A njen odgovor na tu opasku predsednika Tadića je bio: ali on nije uhapšen u Hrvatskoj. A nikada nismo saznali kako je došao do Španije. I nikada nismo saznali kako je Karadžić boravio u inostranstvu. Prema tome, i ja sam zainteresovan za rešenje svih tih pitanja. Bramerc nije tražio da se vidi sa mnom, meni je žao što sa njim ne mogu da razmenim o tome mišljenje“, izjavio je Dačić.

Podsećamo, predsednik Srbije je nakon hapšenja poslednjih begunaca javno obećao da će se suditi pomagačima, pa i ako se oni nađu u organima vlasti.

“Biće utvrđeno ko je Hadžiću dojavio da se skloni iz svoje kuće pred samo hapšenje 2004. godine, kao i gde se skrivao”, rekao je nedavno tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Na tragu tih obećanja je ukidanje oslobođajućih presuda Mladićevim jatacima za sada je samo najava ponovljenog suđenja.

Među onima kojima će se ponovo suditi je i Stanko Ristić, za koga Tužilaštvo tvrdi da je skrivao Mladića u vikendici na Fruškoj Gori, sa kojim smo u ponedeljak razgovarali:


Gorana Petrovića bivšeg načelnika Državne bezbednosti pitali smo da li veruje da će zaista biti otkriveni svi koji su pomagali Mladiću i Hadžiću, od vrha države pa dalje:

„Naravno da ne verujem. Ne zato što je to neko moje lično ubeđenje, već na bazi činjenica. Za mnoge se zna. Zna se da je predsednik države, načelnik Generalštaba načelnici vojne obaveštajne i kontraobaveštajne službe i mnogi drugi skrivali i čuvali Mladića, da je u tome učestvovao i savetnik Vojislava Koštunice Rade Bulatović, zna se da je u tome učestvovao i Aco Tomić (bivši sef KOS-a)... Ako neko ništa nije učinio deset godina da se to otkrije, a učinio je sve da oni koji su za to odgovorni ne odgovaraju, onda na osnovu toga ja kažem ovo što kažem.“
XS
SM
MD
LG