Dostupni linkovi

Počeo Sajam knjiga u Beogradu


Serbia - Belgrade, 55th International Book Fair, 25.-31.Oct2010., 25Oct2010.
Serbia - Belgrade, 55th International Book Fair, 25.-31.Oct2010., 25Oct2010.
U Beogradu je u ponedeljak počeo 55. Međunarodni sajam knjiga. Manifestaciju, na kojoj učestvuje preko 800 izdavača iz zemlje i sveta, otvorio je književnik Laslo Vegel. Ove godine, počasni gost sajma je Švedska.

Slogan pod kojim se odvija ova manifestacija svojevrstan je dobronamerni savet ljudima da im je knjiga najbolje i sklonište i utočište od svakodnevne medijske i svake druge halabuke, a glasi - „Pamet u glavu“.

Posetioce do nedelje, 31.oktobra, očekuju 423 izdavača iz Srbije i još toliko izlagača iz regiona i celoga sveta. U okviru sajma biće održano 48 pratećih programa, a izlagači su najavili 59 promocija i 136 predstavljanja na sopstevnim štandovima.

Na štandu Švedske, zemlje koja je počani gost, tokom svih sajamskih dana biće organizovani različiti programi, od kojih je većina namenjena deci i mladima.

Iako su kapije otvarene u 18 sati, od ranog jutra, kada izdavači još užurbano postavljaju knjige na štandove, tu su i prvi posetioci. Ulaz u danu stvaranja sajma uvek je besplatan, a ljudi su požurili kako bi izbegli gužve u danima koji slede:



Iako uvek postoji bojazan, pošlogodišnji sajam pokazao je da kriza i besparica ne utiču previše na prodaju. Posetioce ove, kao i svake prethodne godine dočekuju brojni pisci iz regiona:



Sajamski žiri ove godine će dodeliti nagrade u tri kategorije: za najboljeg izdavača, izdavački poduhvat i dečju knjigu. Biće dodeljena i nagrada "Dositej Obradović", inostranom izdavaču za međunarodnu promociju srpske književnosti.
XS
SM
MD
LG