Dostupni linkovi

Beograd prešutno podržava osporavanje države BiH


Stjepan Mesić na predavanju u Sarajevu, novembar 2011.
Stjepan Mesić na predavanju u Sarajevu, novembar 2011.
U svom predavanju "BiH danas i sutra - istine i zablude o njenoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti", koje je održao u Sarajevu, na ovogodišnjoj dodjeli priznanja Internacionalne lige humanista, njen počasni i doživotni predsjednik Stjepan Mesić osvrnuo se na dobre i loše strane Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Mesić smatra kako je jedina pozitivna strana Dejtona zaustavljanje rata, te da se ovaj sporazum mora mijenjati:

„Ovo je država koja već godinu dana nema vladu - i opet posljedica Dejtona i njegove vrlo komplicirane računice s nacionalnom zastupljenošću, odnosno ravnopravnošću. Slažem da nešto poput nacionalnog ključa mora postojati u vrhu države, ali teško mogu prihvatiti konstrukciju da na izbore izlaze narodi, da ne izlaze građani.“

Po njegovim riječima, teritorijalni integritet i suverenitet BiH svakodnevno se osporava, naročito iz Banje Luke, i to uz prešutnu podršku Beograda. Mesić tvrdi kako se političari iz RS-a, iako tvrde drugačije, ne drže Dejtonskog sporazuma:
Mesić smatra kako treba razmisliti o modelu teritorijalne podjele BiH na administrativnoj, a ne na nacionalnoj osnovi.

„U Banjoj Luci tvrde kako se oni čvrsto drže Dejtona, a ja tvrdim da to nije istina. Jer u Dejtonu njihovi su predstavnici preuzeli obvezu da će što je brže moguće ponovo stvoriti normalne uvjete života u BiH. A pogledajte kako stvari izgledaju – dejtonski paket sadrži i kompletan tekst Ustava BiH, a u njemu jasno piše da je Sarajevo glavni grad ove države. I kako se sada čovjek koji kaže da za njega Sarajevo nije glavni grad drži Dejtona?“

Tokom predavanja Mesić se dotakao i institucije visokog predstavnika. Tvrdi kako današnja BiH opstaje upravo zahvaljujući prisutnosti međunarodne zajednice i njezinog visokog predstavnika, koji mora opstati i ostati s punim ovlastima tako dugo dok BiH ne postane funkcionalna država. A kada će to biti, Mesić kaže:

„A ona će postati funkcionirajuća država tek onda kada se shvati da Dejton nije Sveto pismo, jedno, jedino i nepromjenljivo. Entitetska podjela protivna je samome biću BiH. Prema tome ona ne može biti ni budućnost ove zemlje. Treba razmisliti o modelu teritorijalne podjele na administrativnoj, a ne na nacionalnoj osnovi. No da bi to sve bilo moguće, moramo se odmaknuti od Dejtona. On je svoje odslužio. Što prije to shvate i u međunarodnoj zajednici, to bolje i za njih i za regiju, i, prije svega, za BiH.“

Hrvatska će pojačati suradnju s BiH

Nakon predavanja, nekadašnji predsjednik Hrvatske govorio je za Radio Slobodna Evropa o aktualnim dešavanjima u svojoj državi.

RSE: S obzirom da je do parlamentarnih izbora u Hrvatskoj ostalo mjesec dana, kakve refleksije može očekivati BiH?
Došlo je i do cijepanja HDZ-a BiH. Koliko su se oni odlijepili od tog sestrinstva sa HDZ-om iz Zagreba, to je sada veliko pitanje.

Mesić: Hrvatska će dobiti vlast kakvu zaslužuju njeni građani. Što se tiče BiH, Hrvatska će nastaviti i dalje suradnju s BiH. I mislim da će još pojačati tu suradnju.

RSE: Sudski proces protiv nekadašnjeg premijera Republike Hrvatske Ive Sanadera otvorio je brojna pitanja koja se odnose na saradnju Hrvatske demokratske zajednice u Hrvatskoj i BiH. Šta ovaj proces može značiti sa aspekta HDZ-a BiH?

Mesić: U vrijeme dok sam ja bio u HDZ-u, HDZ BiH je provodio onu politiku koju je Zagreb tražio. Dakle, tu nije bilo nikakvih mogućnosti da se provodi neka druga politika. Ali mislim da sada ipak nije. Došlo je i do cijepanja HDZ-a BiH. Koliko su se oni odlijepili od tog sestrinstva sa HDZ-om iz Zagreba, to je sada veliko pitanje.

RSE: Prije nekoliko dana uhapšen je prvi hrvatski ministar unutrašnjih poslova Josip Boljkovac zbog sumnje da je 1945. godine počinio ratni zločin. Zašto u ovom trenutku?

Mesić: Kad gledate da se tu radi o čovjeku koji ima 90 godina, da se radi o događajima od 1945., imam taj dojam da bi to moglo poslužiti i u izbornoj kampanji.

RSE: Kome bi najviše poslužilo?

Mesić: Objektivno, ja mislim nikome.
XS
SM
MD
LG