Dostupni linkovi

Miting u Beogradu: Opozicija traži vanredne izbore




Ognjen Zorić

Miting opozicionih stranaka, predvođenih Srpskom naprednom strankom održan je u subotu u Beogradu pred, prema procenama policije, oko 50 hiljada građana.

Sa zastavama, transparentima, slikama najavljenih govornika, ali i premijera Rusije Vladimir Putina, više hiljada ljudi je iz različitih delova grada pristizalo ka platou ispred Doma narodne Skupštine. Od ranih jutarnjih sati u Beograd su dolazili i autobusi registarskih oznaka Niša, Valjeva, Kraljeva, Užica, Čačka…

Većina gradskih ulica bila je zatvorena za saobraćaj, a policija je u kordonima obezbeđivala sve ranjivije tačke u gradu – ambsade, sedišta vladajućih partija, ali i McDonalds i druge česte mete tokom uličnih nemira.

Za razliku od ranijih, sličnih mitinga, građani među sobom nisu pričali o Kosovu ili Hagu, već o lošoj materijalnoj situaciji. Većina onih sa kojima smo razgovarali, kažu da su upravo zato i došli na miting:



Dok se čeklao da govori počnu, sa razglasa je puštana muzika, ali i statistika o primanjima direktora javnih preduzeća, koje su postavile vladajuće partije.

Iako je masa na to reagovala povicima protiv aktuelnih političkih lidera, Aleksandar Vučić, nekada ministar za informisanje u vladi Slobodana Miloševića, potom desna ruka haškog optuženika Vojislava Šešelja, a danas zamenik predsednika Srpske napredne stranke, sa govornice je pristalicama poručio da od aktuelne Vlade ne traže da ode s vlasti, već da raspišu izbore.

"Samo da raspišu izbore, da ih konačno smenimo… Ako to ne budu čuli iI poslušali, u naredna dva meseca pozvaćemo vas ponovo, a onda se nećemo sklanjati sa beogradskih ulica dok ne odu", rekao je Vučić.

Ponovo u aprilu


Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić, takođe nekada bliski Šešeljev saradnik, upozorio je da će, ukoliko izbori ne budu raspisani u roku koji su zadali, organizovati konstantne proteste građana.

Lideri stranaka na mitingu, Beograd, 5. februar
"Dajte nam dva meseca koje i mi dajemo njima. Ako siledžije, kao i do sada, ne budu želele da slušaju, u aprilu ćete me zateći ovde na asvaltu, sedeću na stiroporu da se ne prehladim. A i vi ponesite stiropor, ako želite da mi se pridružite", poručio je Nikolić.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić, ministar infrastrukture iz Vlade Vojsilava Koštunice, rekao je da nisu došli da bi napravili novi Tunis ili Egipat, već da bi Srbiji dali nove lidere.

"Vi ste dokaz da ih Srbija više neće. Jel' hoćete Mlađana Dinkića u Vladi? Da li je Mirko Cvetković vaš premijer? On je kurir, on nosi neke upitnike... Mi nećemo upitnike, mi hoćemo posao i platu", poručio je Ilić.

U organizaciji mitinga nije učestvovala Koštuničina Demokratska stranka Srbije. Opozicija ipak okuplja neka poznata imena starih vremena, pa se tako na bini našao i Aleksandar Vulin, danas lider Pokreta Socijalista, a devedesetih zamenik predsednice Jugoslovenske Levice Mirjane Marković, inače supruge Slobodana Miloševića.

Tu je bila i Milanka Karić, čiji je muž Bogoljub prvi srpski tajkun koga tužilaštvo potražuje zbog načina na koji stekao novac, a koji se već pet godina krije, najverovatnije van Srbije. Okupljeni, međutim, nisu mnogo marili za biografije tih govornika:



Nakon govora govora, građani su počeli polako da se razilaze. Pre, tokom i nakon skupa, nije bilo incidenata. U klinici čija su ambulantna vozila dežurala, kažu da nije bilo pijanih ili povređenih u tučama. Ovog puta je međutim bilo onih koji su pokušali da zarade prodajom pištaljki, vuvuzela i šajkača, ali izgleda da u tome nisu uspeli:

XS
SM
MD
LG