Dostupni linkovi

"Akademiji" preti zatvaranje


Flajer Sačuvajmo Akademiju
Klub “Akademija” mogao bi, već, od marta da definitvno zatvori vrata, čime bi zapečatio svoju tridesetogodišnju istoriju koja simbilozuje savremeni, nezavisni i urbani identitet Beograda, mesto na kome su se stvarala i i sazrevala neka od najznačajnijih imena popularne muzike jugoslovenskog, a potom i ex jugoslovenskog prostora.

Zbog te činjenice, zahtev za očuvanjem kluba ima i snažnu ličnu crtu pojedinih velikana domaće rok scene.

“Ja bih stvarno voleo da se taj problem nekako reši i da to mesto i dalje bude ono što je i do sada bilo”, kaže Srđan Gojković Gile iz “Električnog orgazma”.

“Da se nađe neki kompromis. Da tu neko pomogne i jednu i drugu stranu, da oni nekako nađu neki svoj interes u svemu tome”
, navodi Zoran Kostić Cane iz “Partibrejkersa”.
Preduzeću „Sens Art“, koje je 2002. godine sa Fakultetom likovnih umetnosti potpisalo ugovor o izvođenju projekta „Klub Akademija“, uručena je odluka suda o iseljenju.


Preduzeću „Sens Art“, koje je 2002. godine sa Fakultetom likovnih umetnosti potpisalo ugovor o izvođenju projekta „Klub Akademija“, 28. decembra 2010. godine uručena je odluka Privrednog suda, prema kojoj moraju da se u roku od osam dana isele iz podruma zgrade u Rajićevoj 10.

Vlasinik imovine je Republika Srbija, kojom - u ovom slučaju - upravlja Poslovni prostor Opštine Stari grad.

Jelena Jevtović-Karamata, direktorka ove institucije kaže, da se, prema ugovoru, prostor ustupljen Fakultetu likovne umetnosti ne može davati u pod zakup.

“Prvi dokument, koji ja imam, je Ugovor o zakupu poslovnih prostorija između Akademije za likovne umetnosti Beograd i Gradskog stambenog preduzeća iz 1971. godine. U tački 3 ugovora o ovom zakupu je naznačeno da zakupac poslovne prostorije može isključivo da koristi za obavljanje svoje poslovne delatnosti visokoškolske ustanove, odnosno Akademije za likovnu umetnost, a u članu 4 istog ugovora, da zakupac ne može zakupljene prostorije, ili jedan njihov deo, dati drugom u pod zakup”
, kaže Jelena Jevtović-Karamata.

Kontraoptužbe


Nesporazumi između ugovorenih strana traju već tri godine.

U „Sens Artu“ tvrde da su ispunjavali obaveze iz ugovora sve dok, kako kažu - njihov budžet nije postao nedovoljan za prevelike zahteve fakulteta, dok sa Fakulteta poručuju da, njegovi studenti nisu imali nikakve koristi od ovog kluba.

Akademija
“Osim što su pojedinci možda bili zaposleni, s vremena na vreme. Konobarisali ili radili druge poslove u tom klubu. Koliko ja znam, odlučeno je, a to je i mišljenje studenata, da to neće biti klub te vrste, nego će, jednostavno, biti neki prostor fakulteta u kome će biti predavanja, radionice, itd. Znači, imaće svrhu koja će biti u skladu sa programom fakulteta”, pojašnjava Marko Živković, prodekan Fakulteta likovnih umetnosti.

Klub, u međuvremenu, nije prestao sa radom. Naprotiv. Njegova aktivnost, potpomognuta značajnom podrškom javnih ličnosti, rezultirala je brojnim besplatnim koncertima, žurkama, izložbama i performansima.

Ovih dana, svim institucijama za koje se smatra da su nadležne za ovaj slučaj, biće upućen zahtev da Akademija, ipak, nekako preživi ovaj problem.

“To znači – Ministarstvo za kulturu, Sekretarijat grada za kulturu, Univerzitet umetnosti, Fakultet likovnih umetnosti i ostali fakulteti umetnosti. To će pismo krenuti od ponedeljka, tako da je to jedan od poslednjih načina da još pokušamo da pozovemo vlast, da se uključi u rešavanje problema u vezi sa klubom Akademija”, navodi Željko Božić iz “Sens arta”.
'Takvo mesto bi trebalo da opstane. Omladinu bi trebalo skloniti sa ulica, iz kladionica. Omladinu izvaditi iz perionice mozgova', kaže Zoran Kostić Cane.


Apel za rešenje ovog problema potpisalo je i više od osam hiljada Beograđana, pretežno onih koji odrastali uz ovaj klub i koji su direktni svedoci njegovog značaja u kulturnom životu Beograda.

“Akademija je, svakakao, bitno mesto i za budućnost. Baš iz razloga što je sve te godine unazad uspela da opstane kao neko skriveno mesto u Beogradu, koje je iznedrilo mnoge talente u raznim umetnostima. U rokenrolu, raznim likovnim oblastima, u glumi…itd. Svi su se nekako kalili kroz taj podrum Akademije”
, podseća Srđan Gojković Gile.

“To je jedno sastajalište mladih, gde mogu da pokažu šta znaju, šta ih zanima. Da su živi. Kreativni. Takvo mesto bi trebalo da opstane. Omladinu bi trebalo skloniti sa ulica, iz kladionica. Omladinu izvaditi iz perionice mozgova. Jedna Akademija, u odnosu na sveopštu “grandomaniju”, je jako važna, zbog tog duha grada koji je u opasnosti, koji izumire. Koji izumire. Koji ne može da izumre, ali koji izumire. A mi tim procesima prisutvujemo”, zaključuje Zoran Kostić Cane.
XS
SM
MD
LG