Dostupni linkovi

Boemi Beograda na popodnevnoj čajanci


Skadarlija, Tri šešira,foto: Međunarodni radio Srbija
Skadarlija, Tri šešira,foto: Međunarodni radio Srbija
Beograd više nije prestonica noćnog života, po kome je nadaleko poznat. Boemska Skadarljija mogla bi utihnuti.Tamburaši na prinudni odmor.

Odlukom gradskih vlasti radno vremena kafića i kafe barova u stambenim zgradama biće do ponoći, a petkom i subotom do jedan posle ponoći. Odluci gradske uprave je prethodila burna višemesečna rasprava:

"Ona je ograničena jedino u onom delu koji se odnosi na ugostiteljske objekte koji se nalze u stambenim zgradama.Takođe je ona restriktivna u delu prodaje alkoholnih pića u trgovinskim objektima posle 22 časa do 6 časova ujutro”
, kaže Željko Ožegović, član gradske uprave.

Boemskom duhu Beograda naškodiće i obaveza ugostitelja da muziku gase u 22 sata. Zagovornici noćnog života među koje svakako spadaju ugostitelji, odluku gradskih vlasti smatraju skandaloznom.
'Turizam i noćni život koji je zaštitni znak Beograda jenavaće a nezadovoljstvo će reflektovati na svim drugim društevnim poljima”, uveren je Nikola Lalić jedan od vlasnika kafića.


„Naiskrenije mislim kao vlasnik kafića”Montaža” u strogom centru Beograda u Vlajkovićevoj ulici, da je to još jedan divljački i represivni hir gradskih vlasti. To će se dalekosežno pokazati kao pun promašaj. Turizam i noćni život koji je zaštitni znak Beograda jenavaće a nezadovoljstvo će reflektovati na svim drugim društevnim poljima”, uveren je Nikola Lalić jedan od vlasnika beogradskog kafića.

Ko će i kako kontrolisati sprovođenje odluke i problem sa ogranicenjem nivoa buke.To gradskoj upravi zameraju protivnici iz skupštinskih klupa.

„Ukoliko sada naši građani imaju problema sa bukom šta mogu da urade? Da pozovu gradonačelnika i članove veća posle ponoći da dođu i utišaju svoje sugrađane, jer to je sada tom odlukom tako regulisano”, kaže Andreja Mladenović iz Demokratske stranke Srbije.

Ostaju splavovi


Da li će klupice ispred zgrade ponovo postati omiljeno okupljalište beograđana? Ljubitelji ultrabučnog "provoda" moraće očigledno potražiti nove adrese da bi bančili do zore.

Kako Beograđani reaguju na odluku o skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata:



Ipak, srce Beograda, kao turističke atrakcije, pre svega za strance, i dalje ostaje na splavovima. Oni su izuzeti odluke o skraćenju radnog vremena. Ugostitelji strahuju da bi ekonomski gubitak zbog ovakve odluke mogao da mnoge natera da stave ključ u bravu:

„Ta šteta je neminovna. Ionako ljudi jedva sklapaju kraj s krajem i ukoliko im i taj njihov emotivni ventil zatvorite, onda trpe i gosti ali trpe i ugostitelji”, kaže Nikola Lalić jedan od vlasnika beogradskih kafića:

Pre samo godinu dana Beograd je opravdano ili ne, prema izboru najvećeg svetskog izdavača turističkih vodiča, "Lonely Planet" bio na prvom mestu top liste svetskih gradova sa najboljom ponudom noćnog provoda. Sada rizikuje da epitet „svetskog beoma” svede na popodnevnu čajanku uz muziku do 22 sata.
XS
SM
MD
LG