Dostupni linkovi

Predsednica Grčke izjavila da se ne menja pozicija Atine o Kosovu


Predsednica Grčke Katerina Sakeralopulu i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu, 28. mart 2023. godine
Predsednica Grčke Katerina Sakeralopulu i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu, 28. mart 2023. godine

Pozicija Grčke u vezi sa Kosovom ostaje nepromenjiva, izjavila je predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu 28. marta u Beogradu.

Grčka je među pet država Evropske unije koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

"Pritisci uvek postoje na diplomatskom nivou, ali to nije uticalo na naš stav, mi imamo doslednost u politici", izjavila je Sakelaropulu nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ona je istakla i da Grčka pozdravlja plan o primeni sporazuma Srbije i Kosova, koji je u Ohridu dogovoren 18. marta uz posredovanje Evropske unije.

"Grčka je spremna da pruži podršku i Beogradu i Prištini u primeni sporazuma", dodala je.

Sakelaropulu je dodala i da Grčka podržava dijalog koji ima za cilj normalizaciju odnosa dve zemlje i iznalaženja održivog rešenja.

"Evropska perspektiva Zapadnog Balkana predstavlja strateški prioritet Grčke, ulazak u Evropsku uniju obezbediće mir i bezbednost, i sprečiće uticaj trećih zemalja na Zapadni Balkan", naglasila je.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 28. marta izjavio da je sa predsednicom Grčke razgovarao o sporazumu iz Ohrida i dijalogu sa Kosovom, ali i o infrastrukturnom povezivanju i energetskoj stabilnosti.

Vučić je rekao da je dogovorena "kupovina određenih količina tečnog gasa" iz Grčke.

"Tema sastanka bilo je dalje energetsko povezivanje, gde je Srbija iskazala interesovanje da kupuje tečni gas iz Aleksandropolisa (grčke luke)", rekao je Vučić i najavio da bi u oktobru trebalo da bude završen gasni interkonektor sa Bugarskom koji bi olakšao dopremanje gasa.

Vučić se zahvalio predsednici Grčke na podršci Srbiji na evropskom putu, dodajući da je od vitalnog interesa za Srbiju da nastavi da traži kompromisno rešenje u razgovorima sa Prištinom i ubrza put ka Evropskoj uniji.

Dodao je i da će država nastaviti reforme i raditi na unapređenju ljudskih prava, kao i da će "implementirati sve što je dogovoreno".

"Srbija se nalazi na evropskom putu i želela bi da postane član EU, ali to ne zavisi samo od nas. Mnogo toga što se očekuje od Srbije odnosi se na dijalog sa Prištinom", rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG