Dostupni linkovi

Beograd protiv odgode forimiranja Zajednice srpskih opština


Zgrada Vlade u Srbiji
Zgrada Vlade u Srbiji

Namera Prištine da suspenduje sporazum o Zajednici srpskih opština i pošalje ga na razmatranje i ocenu Ustavnom sudu negativna je i loša poruka za sve Srbe na Kosovu, rekao je premijer Aleksandar Vučić na sastanku sa direktorkom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Anđelinom Ejhorst. Kako je saopšteno iz Vlade Srbije nakon sastanka, Vučić je podvukao da "budućnost dijaloga zavisi od spremnosti Prištine da sprovodi postignute sporazume, posebno onaj o Zajednici srpskih opština". U saopštenju se navodi i kako je Ejhorstova je istakla da Evropska komisija poštuje ponašanje Srbije u migrantskoj krizi, te obavestila premijera o otvaranju prvih poglavlja u procesu pristupanja Srbije EU.

Prethodno, Vučić je najavio da će ozbiljan odgovor na najavu suspenzije sporazma o Zajednici srpskih opština uputiti pre svega EU, čime je loptu prebacio sa Prištine na Brisel pod čijim okriljem su postignuti dogovori. Pred sednicu Vlade Srbije je kazao:

"Srbija je ispunila sve svoje tačke i o regionalnoj politici, ispunjava sve što se tiče sudstva i svih drugih delova Sporazuma, samo jeda deo i to najvažniji deo Briselskog sporazuma nije krenuo da se ispunjava, a to je onaj koji se tiče Zajednice srpskih opština. To je šest od 15 tačaka, 40 odsto Briselskog sporazuma. Kažu, treba im mesec dana, pa će im biti potrebno još dva, još tri....i tako će doveka da traje. Izmisliće suzavac ovamo, suzavac onamo, samo Srbi svoja prava nemaju. Pitanje je samo kako da umirite Srbe da ćute, da budu glupi, da se prave ludi i to je suština cele priče."

Mediji u Srbiji prenose izjavu premijer Kosova Ise Mustafe da će sporazum o Zajednici srpskih opština automatski biti suspendovan ukoliko Ustavni sud Kosova utvrdi da je on u suprotnosti sa Ustavom, a da će predstavnici Zajednice biti uhapšeni ako ne poštuju kosovske zakone.

Evropska unija je poručila da obe strane u dijalogu Beograda i Prištine moraju da primene ono što je dogovoreno (“bez obzira na unutrašnje procedure koje ne želimo da komentarišemo”). Premijer Vučić je to saopštenje prokomentarisao rečima: "To vam je kao kada neki nastavnik jedno dete simpatiše, a jedno ne, pa kad to drugo ižvrlja tablu ili nešto slično, ona kazni sve”.

Koorodnator upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština Ljubomir Marić, koji je došao u Beograd na konsultacije sa premijerom Srbije, za RTS je rekao povodom odgovora EU:

”Ova reakcija EU je blaga, neprimerena ovoj situaciji. Očekujemo od Vlade Srbije da ozbiljno razgovara sa njima da bi dali konkretan odgovor koji je rok za formiranje Zajednice srpskih opština, i da li je suspendovan Sporazum o Zajednici srpskih opština. Mi očekujemo oštru reakciju Vlade Srbije.”

O tome šta je razlog odluke kosovske predsednice Atifete Jahjage da od Ustavnog suda zatraži ocenu ustavnosti sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština govori i Nenad Đurđević, koordinator Foruma za etničke odnose.

„Mislim da je želja Vlade da odblokira rad Parlamenta, da istera na čistac opozicione stranke tako što će odluka Ustavnog suda da veže dalje aktivnosti Vlade po ovom dokumentu iz Brisela. Očigledno je Vlada na čelu sa Isom Mustafom procenila da na ovaj način izazove opoziciju i da kaže: ako Ustavni sud presudi da je to u skladu sa našim Ustavom, a zajednica jeste rađena u skladu sa kosovskim zakonima, u tom slučaju vi, ako nastavite proteste idete direktno protiv ustavnosti Kosova", ocenjuje Nenad Đurđević.

Podsetimo, na inicijativu kosovske predsednice Briselski sporazum o ZSO dostavljen je Ustavnom sudu u Prištini, koji ima rok do 60 dana da da svoje mišljenje.

XS
SM
MD
LG