Dostupni linkovi

Zbog smrti dečaka na pešačkom prelazu u Beogradu, vozaču određen pritvor


Građani koji protestuju proveli su noć na ulici, nakon vesti da je devetogodišnji dečak preminuo u bolnici od posledica povreda u udesu.
Građani koji protestuju proveli su noć na ulici, nakon vesti da je devetogodišnji dečak preminuo u bolnici od posledica povreda u udesu.

Prvi osnovni sud u Beogradu preinačio je rešenje sudije i odredio pritvor do 30 dana vozaču koji je 18. jula na pešačkom prelazu u beogradskom naselju Karaburma udario dvojicu dečaka, nakon čega je jedan od njih preminuo od povreda.

Vozač, koji je pobegao sa lica mesta nakon što je automobilom usmrtio devetogodišnjeg dečaka, prethodno je bio pušten da se brani sa slobode.

U znak protesta, građani Karaburme su blokirali jednu od centralnih ulica u tom naselju i poručili da se neće skloniti dok vozač ne bude uhapšen.

Pokrenuta je i peticija kojom se traži da se preispita odluka suda koji je dozvolio da se vozač brani sa slobode.

U međuvremenu, Tužilaštvo se žalilo na sudsku odluku, a Krivično vanraspravno veće Prvog osnovnog suda donelo je 23. jula rešenje kojim je uvažilo žalbu i vozaču odredilo pritvor do mesec dana, saopšteno je iz suda.

Kako se navodi u saopštenju, pritvor je određen zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni boravkom na slobodi u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, kao i postojanja opasnosti od bekstva.

Blokada saobraćaja u ulici Marijane Gregoran na Karaburmi počela je u četvrtak, 22. jula uveče. Građani su proveli noć na ulici, nakon vesti da je devetogodišnji dečak preminuo u bolnici. Na mestu gde je dečak stradao, okupljeni su donosili cveće i sveće.

Udes se dogodio u nedelju 18. jula. Devetogodišnji dečak je sa ocem i četvorogodišnjim bratom prelazio ulicu, kada je na njih na pešačkom prelazu naleteo automobil. Vozač je pobegao sa lica mesta. Otac i brat stradalog dečaka su u udesu zadobili lakše povrede.

Beogradska policija je dan kasnije saopštila da je 38-godišnji vozač sa inicijalima L.G. uhapšen. Tužilaštvo je saopštilo da se vozač na saslušanju branio ćutanjem i da se sumnjiči za krivična dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanja pomoći povređenom u saobraćajnoj nezgodi. Od suda je zatraženo da vozaču odredi pritvor do 30 dana.

U obrazloženju zahteva da se vozaču odredi pritvor, tužilašvo je podsetilo da je L.G. napustio mesto nesreće i da se nije sam prijavo, već ga je pronašla policija.

Tužilaštvo je takođe ukazalo da je vozač više puta osuđivan, i to dva puta zbog saobraćajnih krivičnih dela.

Prvi osnovni sud u Beogradu odbio je da odredi pritvor vozaču i pustio ga da se brani sa slobode. U sredu, 21. jula vozaču je određena zabrana napuštanja boravišta i oduzimanje vozačke dozvole.

Protest je počeo na pešačkom prelazu gde se dogodila saobraćajna nesreća
Protest je počeo na pešačkom prelazu gde se dogodila saobraćajna nesreća

Vulin: Kao otac i građanin pridružio bih se protestima

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da bi se "kao otac i građanin" pridružio protestu građana na Karaburmi, a odluku suda da vozača koji je pregazio dete pusti da se brani sa slobode nazvao je "velikim razočarenjem".

"Policija je za par sati našla tog ubicu koji je pokušao da se sakrije. Pravosuđe je nezavisno, može da odlučuje kako hoće, ali apsolutno razumem i podržavam protest građana", rekao je Vulin za Radio-televiziju Srbije.

Kako je dodao, "ne možeš da pustiš na slobodu nekog ko je pregazio devetogodišnjeg dečaka i zatim pobegao i pokušao da se sakrije“.

"Još uvek postoji pravni lek da se i to reši, nadam se da će pravosuđe promeniti svoju odluku", rekao je Vulin.

Vesić: Odluka suda sa pravom uznemirila javnost

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić naveo je da je odluka suda da pusti iz pritvora vozača koji je na pešačkom prelazu usmrtio dečaka i teško povredio njegovog brata i oca „sa pravom uznemirila javnost“, saopštio je gradski informativni servis Beoinfo.

Navodi se da je Vesić, gostujući na beogradskoj TV Studio B, naglasio da u Srbiji postoji nezavisnost pravosuđa i da niko nema pravo da se meša u njihov rad, ali da je javnost teško primila ovakvu odluku.

"Kako neko ko je učinio takvo nedelo i ima više krivičnih dela i kazni zbog bahate vožnje i bahatog ponašanja može da bude pušten da se brani sa slobode. Ne znam ko su ljudi koji su doneli tu odluku, ali se pitam kako mogu da spavaju", rekao je Vesić.

XS
SM
MD
LG