Dostupni linkovi

Sa protesta u Beogradu ponovljen zahtev za zabranu eksploatacije litijuma i bora


Demonstranti nose transparent "Srbija nije na prodaju", koji su razvili ispred zgrade Predsedništva Srbije (Beograd, 13. februar)

Grupa ekoloških organizacija održala je u nedelju protest u Beogradu sa kojeg se od vlasti u Srbiji ponovo tražilo uvođenje moratorijuma na eksploataciju ruda litijum i bor.

Organizatori protesta bili su inicijativa "Kreni promeni" i "Savez Ekoloških Organizacija Srbije". Demonstranti su transparent "Srbija nije na prodaju" razvili ispred zgrade Predsedništva Srbije. Tokom protesta organizovana je i šetnja do zgrade javnog servisa Radio televizije Srbije (RTS).

Ekološki aktivisti i deo građana koji žive u okolini Loznice na zapadu Srbije, gde je nalazište rude Jadarit sastavljene od litijuma i bora, od 10. februara provode noći u šatorima u Pionirskom parku u Beogradu, ispred ulaza u zgradu u kojoj je sedište predsednika Srbije.

Oni traže da Vlada predloži zakon o zabrani iskopavanja litijuma i da ga parlament usvoji pre 15. februara. U suprotnom najavljuju nove proteste.

Za 15. februar je predviđeno raspuštanje aktuelnog saziva Skupštine Srbije zbog predstojećih izbora, najavljenih za 3. april.

Savo Manojlović iz inicijative "Kreni promeni" poručio je vlastima tokom obraćanja na protestu 13. februara da niko nije jači od građana.

On je rekao da tokom četiri dana predsednik Srbije nije posetio građane koji spavaju ispred Predsedništva i nazvao ga "nedostojnim".

"Do 15. februara je dan kada želimo da se usvoje naši zahtevi, da Vlada Srbije ima osnova za usvajanje zakona po hitnom postupku i prosledi ga parlamentu i da zabranom eksploatacije litijuma i bora svi zajedno kažemo da Srbija nije na prodaju", rekao je Manojlović.

Zlatko Kokanović iz udruženja "Ne damo Jadar", koji je među onima koji kampuju ispred Predsedništva, rekao je tokom obraćanja da im niko iz Predsedništva nije došao u posetu. On se zahvalio građanima koji aktivistima donose pomoć i izvinio se zbog blokiranih ulica tokom protesta.

Kokanović je kritikovao izveštavanje javnog servisa o borbi protiv rudnika i eksploatacije litijuma i bora. "Evropa je bolje upoznata sa našim problemom nego Srbija", dodao je on. Kokanović je takođe pozvao vlasti da ispune zahteve do 15. januara.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je ranije saopštila da zbog kratkog roka nije moguće usvojiti zakon kojim bi se u Srbiji zabranilo istraživanje i eksploatacija i prerada litijuma i bora.

Vlada Srbije je ranije stopirala izgradnju rudnika litijuma 20. januara, kada je poništila dokumentaciju za projekat. Ovo je takođe bio jedan od zahteva niza ekoloških protesta.

XS
SM
MD
LG