Dostupni linkovi

Protest desničara protiv 'Mirëdita' festivala u Beogradu


Aktivisti Demokratske stranke Srbije (DSS) protestuju ispred Endžio Haba protiv održavanja festivala "Mirdita, dobar dan", Beograd, 25. maj.

Aktivisti desno orijentisane Demokratske stranke Srbije (DSS) napravili su 25. maja protestni performans u Beogradu, gde se istog dana otvara festival "Mirëdita, dobar dan", koji promoviše albansku i srpsku kulturu.

Aktivisti su ispred prostorija Endžio Haba, gde se u 18 časova otvara izložba "Sve naše suze" u okviru festivala, okačili fotografije na kojima piše "Kosovska kultura" uz slike na kojima se Albanci optužuju za navodne zločine.

DSS i nekoliko manjih stranaka u koaliciji sa tom strankom zatražile su 24. maja da se festival zabrani.

Lider DSS Miloš Jovanović ocenio je da se njime promoviše nezavisnost Kosova čime, kako je naveo, se krši ustavni poredak Srbije.

Aktivisti su okačili fotografije na kojima piše "Kosovska kultura" uz slike na kojima se Albanci optužuju za navodne zločine.
Aktivisti su okačili fotografije na kojima piše "Kosovska kultura" uz slike na kojima se Albanci optužuju za navodne zločine.

Cilj festivala "Mirëdita, dobar dan", koji će trajati do 28. maja, je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica iniciraju promene i stvori tradicija saradnje kojom će biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Ipak, ranijih godina ovaj festival u Beogradu pratili su incidenti koje su izazivale desničarske grupe.


"Između srpskog i kosovskog društva postoji veliki jaz. Festival 'Mirëdita, dobar dan' se trudi da taj jaz smanji, sve dok on ne nestane. Dok političke elite rade na produbljivanju istog", rekla je 23. maja programska koordinatorka Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) Fiona Jelići za Radio Slobodna Evropa (RSE) u susret festivalu "Mirëdita, dobar dan".

Kosovo, bivša pokrajina Srbije, proglasila je nezavisnost 2008. godine. Zvaničnici u Srbiji i dalje negiraju Kosovo kao državu.

XS
SM
MD
LG