Dostupni linkovi

Osude zbog targetiranja profesora Fakulteta političkih nauka u Beogradu


Plakat ispred Fakulteta političkih nauka u Beogradu, 16. mart 2023.
Plakat ispred Fakulteta političkih nauka u Beogradu, 16. mart 2023.

Nekoliko nevladinih organizacija i deo opozicije iz Srbije osudili su 16. marta uvredljive plakate koji su oblepljeni ispred Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Na plakatima su prikazana lica nekoliko profesora zbog, kako piše, "podržavanja separatizma i terorizma priznavanjem nezavisnosti Kosova".

Uvredljivi plakati, na kojima su Jelena Lončar, Stefan Surlić i Marko Veković nazvani "izdajnicima", pojavili su se uoči planiranog skupa profesora Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu i Filozofskog fakulteta iz Prištine.

Ovaj skup je trebalo da se održi 16. marta, ali je dan ranije Fakultet političkih nauka u saopštenju za javnost napisao da je on otkazan.

Reakcije i osude targetiranja

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji i Radna grupa za Poglavlje 35 osudili su lepljenje plakata uvredljivog sadržaja protiv profesora Fakulteta političkih nauka u Beogradu u svom saopštenju 16. marta.

Oni su pozvali Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Beogradu i nadležne organe da osude ove napade i hitnom reakcijom stanu u zaštitu nastavnog osoblja.

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu priključio se osudi napada na troje svojih nastavnika, te je sačinio prijavu o ovom napadu i predao je policiji uz zahtjev da neodložno istraže slučaj.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji istakao je da je neprihvatljiva svaka vrsta napada na slobodu izražavanja.

"Svedoci smo svakodnevnih napada na aktiviste, novinare, političare, profesore i društveno aktivne pojedince i pojedinke, a normalizacija ovakvog postupanja može dovesti do ozbiljnih posledica po njihovu bezbednost i društveni život uopšte", stoji u saopštenju.

Plakat ispred Fakulteta političkih nauka u Beogradu
Plakat ispred Fakulteta političkih nauka u Beogradu

Na targatiranje profesora Fakulteta političkih nauka reagovao je i Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde, u saopštenju 16. marta, kada je napisao da je do ove akcije došlo zato što su profesori "hteli da razgovaraju sa kolegama sa Filozofskog fakulteta iz Prištine".

"Ovo je nastavak kampanje mržnje usmerene prema svima koji su spremni da javno iskažu svoj stav, a za šta odgovornost snosi režim koji već čitavu deceniju upotrebljava ovakva sredstva u borbi sa neistomišljenicima ili onima za koje samo pomisle da su njihovi neistomišljenici", stoji u saopštenju.

Stranka Slobode i pravde je u saopštenju iznela zahteve da se zaustavi svojevrstan rat plakatima protiv profesora, ali i svih drugih u Srbiji, kao i da nadležni identifikuju sve koji se bave ovim aktivnostima i sankcionišu ih u skladu sa zakonom.

"Pravo na drugačije mišljenje, tolerancija i otvorenost jesu vrednosti koje su duboko ukorenjeni u našem narodu i mi za njih nikada nećemo prestati da se borimo, jer su one temelj modernog evropskog društva koje želimo da izgradimo", napisao je Stefanović.

Do targetiranja profesora dolazi dva dana pre najavljenog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina (Aljbin) Kurtija 18. marta u okviru dijaloga.

Desničarske organizacije i pokreti u Srbiji protive se evropskom planu za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova.

XS
SM
MD
LG