Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Parada ponosa u Beogradu: Ljubav menja svet i Srbiju


Sa prošlogodišnje Parade ponosa, Beograd

RSE

Pod nazivom "Ljubav menja svet" u Beogradu se u nedelju održava "Parada ponosa". Šetnjom od Slavije do Trga Republike učesnici ovog skupa poslaće poruke protiv diskriminacije LGBT, a sam događaj je kulminacija "Nedelje ponosa" koja se proteklih sedam dana održava u glavnom gradu Srbije.

"Kao i svake godine, radi sigurnosti učesnika/ca, deo grada u neposrednom okruženju trase Parade biće pod pojačanim nadzorom policije, a prilaz Slaviji biće moguć sa narukvicama koje će deliti volonteri i volonterke Parade ponosa", navodi se u saopštenju organizacionog odbora Parade ponosa 2016. godine.

S obzirom na burnu istoriju od prvog pokušaja održavanja ovakvog skupa 2001. godine do danas, "Parada ponosa" važi za skup visokog rizika.

Jedan od predstavnika organizatora Boban Stojanović izjavio je da je sve spremno za Prajd šetnju, i da se nada da će ona proteći mirno kao i prethodne dve godine, bez organizovanog nasilja.

On kaže da je ove godine primetno mnogo manje tenzije na ulicama, da od institucija nije bilo negativnih komentara, da nema toliko javnih pretnji, izostalo je lepljenje negativnih plakata i grafita što je bilo prethodnih godina, te da nema ni nekih organizovanih kampanja na društvenim mrežama.

"Čini mi se da se ta strast polako stišava i da idemo ka nečemu što se zove društveni dijalog, a ne agresivni napad", rekao je Stojanović.

(Fotogalerija: Koraci beogradske Parade ponosa)

Govoreći o policijskim procenama bezbednosti skupa Boban Stojanović je rekao da organizatori ne dobijaju procene, već je to stvar koju policija interno radi za sebe - svakodnevno analizira stanje na terenu.

"Ono što se da primetiti je da danas ima mnogo manje tenzije na ulicama, u gradu je prilično mirno, videćemo kako će biti do kraja dana s obzirom na to da se organizuje derbi i još neka dešavanja koja možemo okarakterisati kao anti prajd", reči su Stojanovića.

Organizatori navode da će početak Parade proglasiti glumica Mirjana Karanović, koja će biti proglašena kumom ovogodišnje Parade ponosa.

"Mirjani Karanović ova počasna titula dodeljena je zbog njenog višedecenijskog rada na poštovanju i unapređenju ljudskih prava u Srbiji, promociji demokratskih vrednosti, tolerancije i prihvatanja različitosti", navodi se.

Prošlogodišnja Parada ponosa kao pozitivni iskorak

Trasa Prajd šetnje ove godine će biti duža, a šetnja će se završiti zabavnim programom na kome će nastupati Nataša Bekvalac, Marina Perazić, DJ Vanja Bursać i Bojana Stamenov.

"Minut tišine", u znak solidarnosti sa LGBT zajednicom Turske i kao znak sećanja na ubistvo Hande Kander, trans-osobe, seksualne radnice, aktivistkinje, biće održan kod Spomenika obešenim rodoljubima na Terazijama.

Posle debakla iz 2001. godine, kada su pokušaj Parade obeležile scene zastrašujućeg nasilja i policijske nesposobnosti da zaustavi huligane, najveći sukobi zbog ovog skupa dogodili su se 2010. godine kada je centar Beograda bukvalno demoliran. Tada se po procenama oko 5.000 policajca sukobilo sa oko 6.000 huligana na više tačaka u Beogradu. Sukobi nešto manjeg inteziteta zabeleženi su i 2014. godine, dok 2011., 2012. i 2013. Parada zbog policijskih zabrana nije održana.

Prošlogodišnja "Parada ponosa" protekla je mirno, što je primećeno i u prošlogodišnjem Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u pregovaračkom procesu, te ocenjeno kao pozitivni iskorak na polju garantovanja ljudskih prava.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG