Dostupni linkovi

Beograd odobrava projekte obnove Srebrenice


Srebrenica
Srebrenica

Nakon investicijsko-razvojne konferencije, održane u Srebrenici u novembru mjesecu, opština Srebrenica započela je aktivnosti na realizaciji konkretnih projekata. Dio svojih aktivnosti predočiće u četvrtak u Beogradu predstavnicima Vlade Republike Srbije koja je za obnovu Srebrenice donirala pet miliona eura.

Delegacija opštine Srebrenica predstaviće u Beogradu projekte koji su prioritetni u oblasti infrastrukture.

„To su mega projekti koji su preduslov za razvoj ili su od većeg javnog interesa. Radi se o izgradnji dječijeg obdaništa, obnove porušenog mosta na jezeru Perućac i asfaltiranja glavne saobraćajnice kroz grad. To treba da uradimo kako bismo postigli uslove za privredni razvoj i popravili imidž Srebrenice. Neko kod prvi put dolazi u naš grad, može da stekne dojam da je ovdje rat stao prije dvadeset dana“, kaže Ćamil Duraković, načelnik opštine Srebrenica.

Dio sredstava uložiće se u oživljavanje privrede. Ćazim Salimović, savjetnik načelnika za privredu napominje da su na pomolu prva rješenja na otvaranju novih radnih mjesta.

„Radi se o jednom pogonu kompanije 'Prevent' za proizvodnju kožne galanterije pod nazivom 'Silver line'. To će biti srebrenički brend i sva proizvodnja plasiraće se na inostrano tržište. U prvoj fazi planirano je otvaranje 30 radnih mjesta“, rekao je Salimović.

Građani Srebrenice žele posao i oživljavanje privrede i banjskog turizma.

Do sada su radovi na obnovi banjskih kapaciteta bili blokirani.

„Mi se nadamo, a u to smo i sigurni, da ćemo u toku ove godine otvoriti tri objekta – kafe restoran na izvorištu ljekovitih voda Crni Guber, punionicu vode i hotel Argentariju i njegove medicinske kapacitete koji će moći dnevno da opsluže oko 1.000 pacijenata“, ističe Radojica Ratkovac, direktor Banje Crni Guber.

Ako bi se realizovali svi planovi, u naredne dvije tri godine ne bi bilo nezaposlenih u Srebrenici.

„Svi oni koji aktivno traže posao, posebno mladi koji se nalaze se na spisku srebreničkog Biroa rada, moći će dobiti posao u proizvodnim pogonima koje planiramo otvoriti“, napominje Ćazim Salimović.

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, optimista je u pogledu razvoja i ekonomskog oporavka ovog grada.

„Mi ćemo učiniti sve da promijenimo sliku našeg grada. Vjerujem da će rebrenica ponovo postati atraktivno turističko mjesto. Namjera nam je da sve uredimo po evropskim standardima. Te svoje namjere prezentiraćemo u Beogradu u Vladi Republike Srbije koja će donijeti konačnu odluku o svim projektima. Vlada Srbije odabraće izvođače radova koji će, vjerovatno biti iz Srbije, a mi ćemo imati nadzor nad realizacijom svih projekata“, rekao je Duraković.

XS
SM
MD
LG