Dostupni linkovi

Beograd nikad ne spava


Noćni život, foto: Novosti
Noćni život, foto: Novosti
"Prestonica zabave“, jedan je od epiteta Beograda, čiji je noćni život i na listi glavnih aduta njegove turističke ponude. To je bila tema i mnogih svetskih magazina, što u prestonicu Srbije svake godine privuče na hiljade gostiju iz inostranstva, čak i sa Novog Zelanda.

„Beograd nikada ne spava“, kratko nam je jedan student opisao noćni život Beograda. Leti splavovi, zimi klubovi, skadarlijske kafane, brojni moderni kafići, uvek su puni gostiju željnih zabave. „Za svačiji ukus i džep i rok i narodna i tamburaši...“, dodaje naš sagovornik.

Upravo raznovrsnost ponude i klubovi svih žanrova koji sedam dana u nedelji nude celonoćni provod, Beogradu su i obezbedili epitet „prestonice zabave“ na Balkanu. Tako i jedan od najpoznatijih gradskih klubova, Plastik - Mint, velike žurke organizuje i u sred radne nedelje. Dobar poznavalac gradskog noćnog života i predstavnik Minta, Nemanja Kostić, rekao nam je da se i satnica izlaska i početka žurki pomerila.

„Do 1:00, 1:30, klubovi su apsolutno prazni i zabava se dešava u kasnim noćnim, a onda i u ranim jutarnjim satima. Neka mesta čak ne mogu da se napune ni pre 3:00, 3:30, pa su proglašena najboljim mestima za takozvani after. Što se tiče kluba Plastik, specifično je što je svako veče za sebe, tako da nudi sve za svakoga, pa je sreda, na primer, kao jedan potpuno neprirodan klupski dan, poslednjih godina apsolutno krcata“, kaže Kostić.

Fenomen beogradskog noćnog života, bio je česta tema i mnogih svetskih medija – od članaka u eminentnim magazinima do reportaža globalnih TV stanica, što tokom cele godine privlači mnoge mlade željne zabave koji u Beograd dolaze iz zemalja u okruženju i Evrope, ali i iz Srbiji hiljadama kilometara udaljenih Amerike ili Australije:

„Zovem se Met, dolazim iz Australije. Nadam se da će večeras biti dobro veče, da će biti ludo... Ako bude i mnogo devojaka, biće sjajno!“

„Ja sam Fil, došao sam sa Novog Zelanda. Prilično je dobro... Zabavno je i jeftino. Baš dobra zabava, čak je i sreda veče prilično dobra!“

„Svi moji prijatelji koji su dolazili kažu da je sjajno. Piće je jeftino a zabava je odlična. Očekujem da ću se i ja dobro provesti.“


Potencijal noćnog života prepoznala je i zvanična Turistička organizacija Beograda. Tako je provodu posvećena pažnja poput one koju dobijaju izletišta, spomenici kulture ili druge znamenitosti koje tradicionalno čine ponudu jednog grada. Prvi čovek TOB-a, Dejan Veselinov, kaže da promocija biti još bogatija:

„Imamo planove da sledeće godine organizujemo neka noćna razgledanja Beograda otvorenim autobusom, uz jedan dobar program, kao novi sadržaj koji bi upotpunio noćni život u Beogradu.“

VIP parti turizam

Noćni život Beograda prilika je i za zaradu. Tako je Internet pun oglasa privatnih agencija koje organizuju izlaske u Beogradu – a njihova i ponuda i cena drastično variraju.

Hosteli angažuju mlade domaćine koji će goste za napojnicu od nekoliko desetina evra provesti kroz beogradske klubove i kafiće, ali postoji i ponuda za one sa „dubljim džepom“, takozvani „VIP parti turizam“, koji traže zabavu na takozvanim „elitnim mestima“ uz status VIP zvanica, ulaz preko reda, obezbeđen prevoz limuzinom, skupa pića, a za šta cena ide od 250, pa i do nekoliko hiljada evra. Takođe, izlaze u susret i najneobičnijim željama turista:

„Najluđi zahtevi su bili da se partija u tenku, hteli su da dožive parti u helikopteru... Imali smo i takve zahteve parti-turista, kojima smo izašli u susret“, kaže Marko Savić iz specijalizovanog servisa za organizovanje noćnog života „Belgrade at night“.

Njihova ponuda privukla je i svetske zvezde tokom boravka u Beogradu, poput Roberta Kavalija, Prodigy, Il Divo, Dj Tiesta... Na sve posetioce, bili VIP ili ne, najveći utisak ostavlja živa atmosfera u klubovima u Beogradu, primećuju i Marko Savić i predstavnik zvanične turističke organizacije Dejan Veselinov:

„Ono što se strancima sviđa, jeste ta energija provoda i partija koja se dešava u većini klubova, gde su ljudi jednostavno spremni da non-stop đuskaju, da se provedu, da se popnu na stolove, na separee, da dignu atmosferu.“

„To je sigurno atmosfera, ta živost na beogradskim ulicama koja daje pozitivnu energiju gostima koji dolaze.“


Primetno je ipak da beogradski klubovi ne mogu da se pohvale modernom infrastrukturom kakvu imaju oni u evropskim i svetskim metropolama, što je posledica opšteg lošeg ekonomskog stanja u Srbiji, pa i u Beogradu.

I cene su prilagođene stanovništvu koje je velikim delom nezaposleno, i to u najvećoj meri upravo među mladom populacijom. A i oni koji rade uglavnom zarađuju u okvirima proseka koji iznosi manje od 400 evra.

Kulturolog Ivana Kronja veruje da je noćni život Beograda „magnet“ za strane turiste, uglavnom iz zemalja sa višim standardom, kako zbog provoda, tako i zbog pristupačnosti.

„Noćni život, bez obzira da li se radi o večerama ili o izlascima na piće uz muziku, relativno je ekonomski, finansijski dostupan, dakle nije preskupo. Kada odemo u neke velike evropske gradove, ipak tamo ne možemo da tako lako priuštimo toliko izlazaka kao što je to moguće u Beogradu. Tako da mislim da je ekonomski faktor ključan“, ocenjuje Ivana Kronja.

Dok je Beograd relativno jeftin za goste koji dolaze iz inostranstva, za mnoge njegove stanovnike, noćni život „balkanske prestonice zabave“ i dalje je luksuz:

„Zavisi koliko para imam, nažalost. Ako hoćeš da se dobro provedeš u nekom klubu koji je poznat u Beogradu, moraš da potrošiš i puno para“, rekla nam je jedna studentkinja iz Beograda.
XS
SM
MD
LG