Dostupni linkovi

Beograd 'u narandžastom' povodom Dana borbe protiv nasilja nad ženama


Tokom prošle godine u porodičnom nasilju u Srbiji je ubijeno 26 žena (ilustracija)
Tokom prošle godine u porodičnom nasilju u Srbiji je ubijeno 26 žena (ilustracija)

Brankov most, Palata Albanija, Most na Adi, i velika kupola Doma Narodne skupštine u Beogradu, biće u četvrtak, 25. novembra uveče osvetljeni narandžastom bojom u sklopu obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Kako je saopšteno iz Sekretarijata za informisanje grada Beograda, Srbija je deo globalne kampanje čiji je cilj preduzimanje akcija za sprečavanje nasilja nad ženama. Ovogodišnja kampanja je usmerena na prevenciju i eliminaciju nasilja nad ženama i devojčicama, premošćavanje nedostataka u finansiranju i obezbeđivanju osnovnih usluga za žrtve nasilja tokom pandemije.

Ove lokacije biće osvetljene narandžastom bojom od od 25. novembra do 10. decembra, navodi se u saopštenju.

Sporost institucija u reagovanju kada žene prijave nasilje i dalje je jedan od ključnih problema u Srbiji.

Kako je u januaru izjavila za Radio Slobodna Evropa Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, koja je u sistemu podrške ženama žrtvama različitih oblika nasilja, tokom prošle godine u u porodičnom nasilju u Srbiji je ubijeno 26 žena.

Krajem 2020. godine, istraživanje agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) pokazalo je da Srbija ima dobar pravni i institucionalni okvir za zaštitu i krivično gonjenje slučajeva nasilja u porodici, ali da sprovođenje zakonskih mera nije uvek adekvatno.

XS
SM
MD
LG