Dostupni linkovi

Beograd između demokrata i naprednjaka


Trg republike u Beogradu
Trg republike u Beogradu
Funkcioneri vladajuće Srpske napredne stranke, sve su glasniji u zahtevima da se, nakon Novog Sada i više opština širom Srbije, i u Beogradu gradska vlast promeni po uzoru na republičku, gde vladaju u koaliciji sa socijalistima. Bilo da je u pitanju stvarna namera ili „probni balon“, tek analitičari motiv vide u pokušaju da se politički oslabi aktuelni gradonačlenik Dragan Đilas, koji bi mogao preuzeti vođstvo najveće opozicione Demokratske sranke, ali istovremeno ukazuju i da bi naprednjacima takav nepopularan potez naneo veću štetu nego što bi im doneo koristi.

Iz dana u dan, iz redova Srpske napredne stranke stižu nove najave o nameri da od svojih koalcionih partnera, socijalista, zatraže da se vlast u Beogradu promeni po uzoru na republički nivo, kao što je, uz negodovanje dela javnosti, već učinjeno u Novom Sadu i mnogim drugim opštinama u Srbiji u kojima je Demokratska stranka, nakon izborne pobede na lokalu, sastavljala koalicije sa SPS-om. Te učestale zahteve donekle je pokušao da stiša lider naprednjaka Aleksandar Vučić, koji je rekao da će, iako priznaje da deo članstva smatra da gradska vlast ne radi kako treba, eventualna smena tek biti tema unutar stranke.

U našoj stranci se ne odlučuje u novinama, već ću o tome razgovarati sa članovima svoje stranke na stranačkim organima“, rekao je Vučić.

Sam gradonačelnik Dragan Đilas, uveren je međutim u stabilnost koalicije sa SPS-om. „Imam stabilne koalicione partnere, radimo zajedno, ne vidim ni jedan razlog da se to menja“, kaže Đilas

U eventualnom pokušaju smene gradske vlasti „tas na vagi“ bili bi socijalisti, koji se o ovom pitanju, međutim, ne oglašavaju i jedini njihov komentar je da se o toj temi do sada nije razgovaralo. Iako je smena matematički i teorijski moguća, politički analitičar Vladimir Goati ukazuje da bi u vidu trebalo imati i da aktuelna gradska koalicija koju predvodi DS, ima jako uporište među Beograđanima.

Vladimir Goati
Vladimir Goati
“Mislim da bi onaj ko bi hteo negativne poene, tako sigurno mogao da ih dobije u velikoj količini, a drugo, to bi tražilo velike transakcione troškove. Dakle, to bi bio veliki, veliki zametan posao, uz ogromno razočarenje u Beogradu i pretpostavljam da bi na sledećim izborima koji bi usledili na nivou Srbije za tri i po godine ili ranije, bili gubitnik. Tako da mislim da, koliko god Beograd bio “koka koja nosi zlatna jaja”, eliminisanje vlasti je neprihvatljivo veliki rizik i da je šteta, iako je korist velika, još veća od toga”, ocenio je Goati

Naprednjaci će, kako se nezvanično može čuti, sa zahtevom za smenu vlasti u Beogradu sačekati do novembra, kada će, na stranačkoj izbornoj skupštini biti izabran novi lider Demokratske stranke, najveće opozicione partije na republičkom i vladajuće na nivou grada Beograda. Analitičar Dejan Vuk Stanković, smatra da se izjave o eventualnoj promeni gradske vlasti mogu posmatrati i u tom svetlu, odnosno kao pokušaj slabljena političke moći Dragana Đilasa, koji će možda preuzeti partijsko kormilo. U slučaju Đilasove pobede na izborima zakazanim za 10. novembar, ukazuje Stanković, SNS će imati još više razloga da slabi njegove političke pozicije.

„Đilas, kao lider DS-a koji je ujedno i gradonačelnik Beograda, imao bi zaista pristojan manevarski prostor da knjiži političke poene, posebno što ne treba očekivati neke mnogo velike i pozitivne rezultate republičke vlade... Dakle, on je tada za njih zaista opasan. E sada, ono što će oni sigurno u skorije vreme još intenzivnije početi, jeste da prave tu priču uz pomoć koje će moći da legitimišu jednu takvu akciju. Njima, u suštini, više odgovara da (na stranačkim izborima) pobedi Boris Tadić, ali bi i u tom slučaju oni smenili Đilasa da ga onespokoje u slučaju da krene da pravi novu stranku, što ne treba isključiti u slučaju da pobedi Tadić“, kaže Stanković

Najave zahteva za smenu gradske vlasti, prate i navodi o razmimoilaženjima čelnika vladajuće koalicije na republičkom nivou, koja bi, po toj teoriji takođe mogla da pretrpi promene. Dragan Đilas bi, naime, po jednom mišljenju mogao da se, u slučaju pokušaja smene udruži sa socijalistima, dok je, prema drugom, moguće i stvaranje neke nove koalicije, čiju bi osnovu, uz naprednjake, činio upravo DS.
XS
SM
MD
LG