Dostupni linkovi

Beograd i Novi Sad: Postoji li istinska namera da se nesuglasice reše


Novi Sad
Novi Sad
Za samo nekoliko dana predstavnici republičke Vlade su dva puta doputovali u Novi Sad. U Banovini su vodili razgovor o tome kako rešiti problem oko nadležnosti Vojvodine i finansiranje ove pokrajine. Glavno pitanje je postoji li istinska namera da se nesuglasice između Beograda i Novog Sada trajno reše.

Posle ministra finansija Mlađana Dinkića Novi Sad je posetio i premijer Srbije Ivica Dačić. Obojica su došli da kako oni kažu „reše nesuglasice“ na relaciji Beograd – Novi Sad. Tenzije između pokrajine i republike izazvala je odluka Ustavnog suda da se pojedine vojvođanske nadležnosti ukinu ali i različita tumačenja toga koliko novca pripada pokrajini iz budžeta. Da li ove posete beogradskih funkcionera ukazuju na to da republika želi da trajno reši trzavice sa pokrajinom – pitali smo politčkog analitičara Duška Radosavljevića.

“Ne postoji istinska namera da se to reši, ali se ta namera ne ogoljuje do kraja, nego se taj sukob drži podgrejanim, jer republičkoj vladi ne odgovara da uđe u otvoreni sukob. Ali verovatno posle usvojenog budžeta i trajnog rešavanja kadrovskih pitanja može da dođe do otvorenijeg sukoba. Takođe, bitan element u ovoj priči je kako će se rešiti situacija u Demokratskoj stranci“ objašnjava Radosavljević.

Inače, premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je vojvođanska autonomnija iznad sukoba političkih stranaka.

“To što bi možda moja politička grupacija volela da sruši Pajtića sa vlasti, a njegova mene kao premijera i republičku Vladu u celini, je odvojeno pitanje od pitanja saradnje institucija i organa na sprovođenju onoga što previđaju Ustav, zakoni i Statut. Mi smo tu da sarađujemo i nisu u pitanju lični ili stranački odnosi”, rekao je Dačić.

Pokrajinski premijer Bojan Pajtić poručio je da će se buduće nesuglasice rešavati stalnom komunikacijom dve vlade.

“Nama je kao pokrajinskoj adminstraciji u intresu da saradnja sa republičkom vladom i sa lokalnim samoupravama bude maksimalno ispunjena u onim okvirima koji nam daju Ustav i zakoni. Dogovorili smo se da u buduće imamo stalnu komunikaciju između pokrajinske i republičke administracije odnosno između onih koji su zaduženi za rešavanje političkih i tehničkih problema”, izjavio je Pajtić.

Podsetimo, i ministar finansija Mlađan Dinkić nakon razgovora sa vojvođanskom administracijom obećeo je da pokrajina neće biti finansijki oštećena i da će ustavom zagarantovanih sedam odsto budžetskih sredstava biti isplaćeno.
XS
SM
MD
LG