Dostupni linkovi

Požar na deponiji u beogradskom naselju Vinča


Požar na deponiji u Vinči 2017. godine
Požar na deponiji u Vinči 2017. godine

Na deponiji u beogradskom naselju Vinča nema opasnosti od novog požara, a uspostavljena su stalna dežurstva i aktivnosti na gašenju manjih žarišta, izjavio je 8. avgusta sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju odnosa sa građanima Beograda Darko Glavaš.

"Požar je goreo na površini od pet hektara. Proces gašenja na deponiji trajaće i narednih dana jer će se raditi prevrtanje smeća uz pomoć teške mehanizacije. Sam požar se desio na rubu deponije tako da ne postoji opasnost od budućeg širenja požara, a Grad Beograd, Sektor za vanredne situacije i Gradski zavod za javno zdravlje će i dalje pratiti situaciju na terenu", rekao je Glavaš, a prenosi gradski portal Beoinfo.

Požar na deponiji u Vinči izbio je 7. avgusta uveče, a sutradan, 8. avgusta, tokom prepodneva nad pojedninim delovima Beograda se nadvio gust dim. Reporterka Radija Slobodna Evropa (RSE) javila je da se na beogradskom kupalištu Ada Ciganlija oseća i jak neprijatan miris.

I građani na društvenim mrežama objavljivali su slike na kojima se vide različiti delovi Beograda u dimu.

Doktor Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje naveo je da je zagađenje vazduha "bilo kratkotrajno i da koncentracije nisu bile visoke".

"Vetar koji je doneo oblak i dalje duva, a požar je lokalizovan jer nema više izvora. Kada se oseti dim poželjno je zatvoriti prozore i smanjiti aktivnosti na otvorenom prostoru", naveo je Šoštarić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je prethodno da su pripadnici Sektora za vanredne situacije sprečili širenje požara na deponiji u Vinči i stavili ga pod kontrolu.

"Zahvaljujući brzoj i pravovremenoj reakciji pripadnika Sektora za vanredne situacije, sprečeno je širenje požara koji je pretio da zahvati nisko rastinje i okolinu", dodaje se u saopštenju.

I zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je požar pod kontrolom, kao i da će dogašavanje trajati nekoliko dana.

On je dodao da će se dim sigurno videti još pet, šest dana iz različitih delova grada, dok se požar potpuno ne ugasi.

Vesić je naveo da je deponiju u Vinči procesom javno-privatnog partnerstva preuzela francusko-japanska kompanija "Beo čista" i da su tamo izgrađena dva postrojenja za preradu građevinskog otpada i za proizvodnju struje iz otpada, kao i nova sanitarna deponija sa prečišćivačem za preradu otpadnih voda.

Deponija u Vinči, udiše čitav Beograd
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:23 0:00

Ekološke organizacije kritikuju nadležne

Ekološke organizacije i udruženja građana okupljene oko grupe "Ekološki ustanak" saopštile su 8. avgusta da zahtevaju da nadležni iz gradskih i republičkih institucija "hitno reaguju na požar koji je zahvatio mešoviti otpad u deponiji Vinča", a koji se mogao videti i osetiti sa mnogih udaljenih krajeva Beograda, jer je u toku "toksični incident".

U saopštenju se navodi da dužnost gradskih i republičkih organa nije samo da upravljaju otpadom i sprečavaju ovakve incidente, "već i da urgentno i tačno obaveste javnost ukoliko do njih dođe".

Od Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja grupa od 26 ekoloških pokreta je zatražila "da se izjasni o potencijalnim opasnostima po zdravlje stanovnika Beograda".

Pokret "Ne davimo Beograd" osudio je zamenika gradonačelnika Gorana Vesića koji je, kako se navodi u saopštenju, "svojim izjavama pokušao da umanji ozbiljnost požara na deponiji Vinča, umesto da se obrati građanima sa jasnim razlozima kako je do požara došlo i uputstvima za smanjenje rizika po stanovništvo".

U saopštenju se navodi da nadležne institucije moraju da objasne šta je uzrok požara i da odmah, bez odlaganja proglase vanrednu situaciju i objave uputstva za ponašanje građana.

Ovo nije prvi put da je u Vinči izbio požar, a tokom 2017. godine deponija je gorela mesecima.

XS
SM
MD
LG