Dostupni linkovi

Bender: EU i problem kredibiliteta na Zapadnom Balkanu


Zastave Evropske unije i NATO
Zastave Evropske unije i NATO

(Ovo je ispravljena verzija teksta. U naslovu i na početku šestog pasusa sada stoji EU umjesto NATO. Ovo je transkript telefonskog razgovora.)

Kristof Bender iz Evropske inicijative za stabilnost (ESI) za ‘Zašto?’ analizira šta pristupanje Crne Gore Sjevernoatlantskom savezu (NATO) znači za proces euroatlantskih integracija na Zapadnom Balkanu.

  • Vijesti

Mislim da je pristupanje Crne Gore NATO-u pozitivan korak, u smislu da se euroatlantske integracije u jugoistočnoj Evropi nastavljaju i da je ostvarivanje članstva u NATO-u ili Evropskoj uniji još uvijek moguće.

To je također i korak kojim se Rusiji pokazuje da jugoistočna Evropa pripada Evropi, što je također pozitivno.

Ali sa ovim se, čini mi se, završavaju dobre vijesti.

Ne smijemo precijeniti važnost pristupanja Crne Gore NATO-u. Mislim da to, samo po sebi, nije velika stvar.

  • Kredibilitet

Pogledamo li sam proces priključenja, vidjećemo da se nalazi se u problemima.

EU je izgubila toliko mnogo kredibiliteta na Zapadnom Balkanu: Makedonija je zaglavljena zbog grčkog veta, Kosovo je zaglavljeno zbog nepriznavanja, BiH koče dodatno postavljeni uslovi koji nisu bili postavljeni niti pred jednu drugu državu kandidata i sve ovo nema nikakve veze sa kriterijima za priključenje ili sa standardima Evropske unije.

Stoga, tvrdnja da je (proširenje) meritokratski proces nema više kredibiliteta.

  • Alati

Ne bi, također, trebalo da iznenadi ni to da proces proširenja nije ispunio ni svoja temeljna obećanja o reformama i demokratskoj konsolidaciji.

Jasno je da bi zemlje same trebalo da preduzmu ove reforme, jer niko to ne može uraditi za njih, ali mnogi državni službenici koji se ovim bave u ovim državama zaista imaju i želje i entuzijazma da se to učini.

Uloga Evropske unije bi trebalo da bude uloga trenera, onoga koji postavlja konkretne ciljeve, neprestano daje povratne informacije i dozvoljava malo takmičenja radi jače motivacije.

Evropska, međutim, ovo sada ne radi.

Ona ne koristi alate koji su joj na raspolaganju kako bi se ostvario puni potencijal.

  • Kriteriji

Ono što bi bilo korisno je da se ovo razdvoji od političke uloge.

Neka zemlje članice igraju svoje igre jer će na kraju odluka da li će zemlja biti primljena u Evropsku uniju biti politička odluka, i ona je to uvijek i bila.

Ali neka se u međuvremenu EU, to jeste Evropska komisija, vrati svom poslu detaljnog procjenjivanja da li su i koliko sve zemlje -- uključujući Kosovo, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu -- odmakle u ključnim reformskim oblastima bitnim radi ostvarivanja pristupnih kriterija.

Nakon toga, potrebno je to saopštiti na jasan i razumljiv način novinarima, političkim liderima, civilnom društvu i interesnim grupama.

  • Posao

Mislim da već postoji jako mnogo potencijala i nisu potrebne dramatične promjene kako bi se on iskoristio.

Ovdje Evropska unija može imati zaista pozitivnu ulogu, jer ona može donijeti prevagu i podržati reformski proces.

Možda neki politički lideri nisu tako spremni ili zainteresovani za reforme ali većina ljudi u jugoistočnoj Evropi jeste zainteresovana, uključujući i mnoge od onih koji će na kraju morati uraditi sav potreban posao za ove reforme – a to su destine hiljada državnih službenika u zemljama jugoistočne Evrope.

XS
SM
MD
LG