Dostupni linkovi

Britanski ministar odbrane dao ostavku


Ben Wallace tokom konferencije sa ukrajinskim i danskim ministrima odbrane u Kopenhagenu 11. avgusta 2022.
Ben Wallace tokom konferencije sa ukrajinskim i danskim ministrima odbrane u Kopenhagenu 11. avgusta 2022.

Ben Wallace dao je ostavku na mjestu ministra odbrane u pismu premijeru Rishiju Sunaku. Ponudio je snastavak podrške, uz upozorenje premijeru Sunaku da odbranu ne posmatra kao "nenamjensku potrošnju".

Wallace koji je bio uključen u britanski odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, prošlog mjeseca je rekao da želi da se povuče nakon četiri godine na toj funkciji, te da će dati ostavku na poslaničkom mjestu na narednim izborima kako bi se okrenuo drugim prilikama. Malo je vjerovatno da će odlazak Wallace-a promijeniti podršku Londona Ukrajini.

Posmatran kao snažan zagovornik povećanja potrošnje na oružane snage, Wallace se nadao da će biti potencijalni nasljednik generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, no Stoltenbergov mandat je produžen za još godinu.

Wallacea će zamijeniti bivši ministar energetike Grant Shapps. Ovo će biti peti posao za Shappsa u posljednjih godinu dana nakon što je radio u četiri različita ministarstva, kao ministar prometa, unutarnjih poslova, gospodarstva, a potom i energetike.

U pismu ostavke Wallace je ponovio apel vladi da se ne okreću odbrani radi smanjenja potrošnje.

"Ministarstvo odbrane se vratilo na put da ponovo bude svjetska klasa sa ljudima svjetske klase", napisao je.

Sunak je pohvalio Wallacev rad i rekao da je zemlji služio na tri najzahtjevnije pozicije u vladi.

"Ministar odbrane, ministar sigurnosti i ministar Sjeverne Irske", napisao je Sunak u pismu Wallaceu uz dodatak da razumije odluku o povlačenju nakon osam godina ministarskih dužnosti.

Bivši kapetan britanske vojske, Wallacea je 2019. na poziciju ministra odbrane imenovao njegov prijatelj i saveznik bivši premijer Boris Johnson.

Ubrzo je uz Johnsona postao jedan od glavnih zagovarača Ukrajine nakon što je Rusija pokrenula invaziju, pozivajući i druge zemlje da pomognu u isporuci oružja.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG