Dostupni linkovi

Kompanija Bemax uz milionske prihode ne plaća porez


Jedan od projekata Bemax-a
Jedan od projekata Bemax-a
Kompanija Bemax je do sada privlačila pažnju zbog utiska da sve građevinske poslove koje želi, ova kompanija i dobije što se tumači tvrdnjom da je, iako bez formalnog udjela, njen pravi vlasnik crnogorski ministar vanjskih poslova Milan Roćen, što je on više puta negirao.

Ovaj put, u fokus javnosti, Bemax je dospio zbog dokumenta koji je objavila NVO MANS, po kome se može zaključiti da ova firma ostvaruje milionske prihode, a da ne plaća porez.

Bemax je osnovan prije ekonomske krize u vrijeme građevinske euforije i u iščekivanju početka izgradnje, u međuvremenu propalog projekta, auto-puta od primorskog Bara do sjeverne granice Crne Gore, januara 2007. godine.

Osnivač, stopostotni vlasnik i direktor preduzeća je Veselin Kovačević koji je prethodno bio na čelu Fin Invest-a, jedne od firmi iz Atlas grupe Duška Kneževića, biznismena veoma bliskog lideru vladajuće DPS Milu Đukanoviću koji se ipak ne dovodi u direktnu vezu sa Bemax-om, već crnogorski ministar vanjskih poslova Milan Roćen, za koga se tvrdi da je siva eminencija crnogorske unutrašnje i spoljne politike, ali i vlasnik iz sjenke preduzeća Bemax koje, sudeći po dokumentu koji je na TV Vijesti prezentovala direktorka NVO MANS Vanja Ćalović, ostvaruje desetine miliona prihoda, a ne prijavljuje porez.

"Gospodin Lukšić priča o našem budžetu, a ne priča o budžetima pojedinih, vrlo kontroverznih investitora u Crnoj Gori. Evo, recimo čuvena kompanija Bemax. U 2009. godini prema zvaničnim podacima koje smo mi dobili u registru Privrednog suda u prihodima te kompanije piše da su ostvarili prihod od skoro 40 miliona eura, a iznos prijavljene poreske obaveze je 0 eura! Tu se nalazi pečat Poreske uprave i pečati svih njih", navodi Ćalović.
Vanja Ćalović iz MANS-a: Gospodin Lukšić priča o našem budžetu, a ne priča o budžetima pojedinih, vrlo kontroverznih investitora u Crnoj Gori.

"Javna je tajna da je ministar vanjskih poslova Milan Roćen vlasnik preduzeća Bemax", rekao je predsjednik opozicionog Pokreta za promjene Nebojša Medojević tokom skupštinskog zasijedanja krajem prošle godine.

"To znaju svi u Crnoj Gori. Poslovi za Bemax se sklapaju u podgoričkom kafiću Grand, čiji su vlasnici saradnici Roćenovog kartela, a tu su i bivši funkcioneri Agencije za nacionalnu bezbjednost", rekao je tada Medojević.

Šef crnogorske diplomatije Milan Roćen je, međutim, negirao da ima bilo kakve poslovne veze sa Bemax-om.

"Mislim da to ima političku pozadinu. Onome ko to najčešće saopštava ponudio sam da se odrekne imuniteta i to dokaže na sudu", rekao je Roćen nekoliko dana kasnije.

Brojni demantiji, čini se, javnost ipak nijesu uvjerili da Roćen nema veze sa Bemax-om, pa mu je i u petak, na konferenciji za novinare, upriličenoj u okviru njegovih diplomatskih aktivnosti, upućeno pitanje u vezi sa objavljenim dokumentom.

"To zaista izgleda kao da me je neko pitao da li su u vašoj televiziji platili ili nijesu porez", nasmijao se on i dodao: "Nemam nikakvog odnosa prema tome i ja vam na to ne mogu odgovoriti. Hoću zaista da vjerujem da to nije bila insinuacija sa vaše strane".

Poreska uprava: Bemax nije kršio zakon

Iz samog Bemax-a, u petak nijesmo dobili nikakvu reakciju na objavljen dokument Poreske uprave po kome je ova kompanija, 2009. godine ostvarila prihod od skoro 40 miliona, a da joj je iznos prijavljene poreske prijave bio nula eura.
Milan Roćen
Milan Roćen

U Poreskoj upravi kažu da Bemax nije kršio zakon.

Predstavnica PR službe Poreske uprave Milica Vuletić, za RSE kaže da je Bemax u prvoj godini poslovanja 2007. u poreskoj prijavi iskazao gubitak, a u svim narednim godinama ostvaren profit.

"Pravna lica imaju mogućnost pokrivanja gubitaka nastalih iz poslovnih odnosa na račun dobiti iz budućih obračunskih perioda, ne duže od 5 godina. Kompanija Bemax iz poslovne dobiti za 2008. i 2009. godinu je pokrila poslovni gubitak za 2007. godinu dok je na prijavljenu dobit u 2010. godini platila sav porez", kazala je Vuletić.

Dizanju prašine zbog Bemax-ove nulte poreske prijave, doprinjela su brojna prethodna sumnjičenja da poslovni uspjeh duguje korumpiranom sistemu, koja su podigla nivo senzitivnosti domaće javnosti na kontroverze u vezi ove kompanije.

Jedan od primjera koje se koristio za podupiranje optužbi protiv Bemax-a je slučaj gradnje dionice puta Podgorica - Cetinje.

Naime, Upravni sud je po tužbi podgoričkog Tehnoputa, poništio rješenje Komisije za javne nabavke da se posao gradnje ove dionice sa trećom trakom povjeri Bemax-u, iako je firma Tehnoput dala za 400 hiljada eura jeftiniju ponudu.

Komisija je, zapravo, prethodno preinačila odluku Direkcije za javne nabavke i bez valjanog osnova ponudu Tehnoputa proglasila nevažećom, pa je Tehnoput dobio presudu koja kaže da oni treba da grade put koji je Bemax već izgradio.
XS
SM
MD
LG