Dostupni linkovi

Beluga kit se glasa poput čovjeka, naučnici šokirani


Beluga kit
Beluga kit
Grupa naučnika iz Sjedinjenih Američkih Država je ostala šokirana nakon otkrića kita beluge, čije je glasanje nevjerovatno slično ljudskom.

Iako su ranije delfini trenirani da oponašaju zvukove ljudskog govora, nije poznato da je neka životinja spontano pokušala takvo oponašanje.

Međutim, naučnici su čuli devetogodišnjeg kita pod imenom Noc kako stvara zvukove koji su nekoliko oktava niži od normalnih.

Prva misterija je bila kako je kit naučio takve zvuke. Kitovi su poznati kao morski kanarinci, jer oponašaju visoke tonove, međutim nikada ranije nije zabilježen slučaj oponašanja ljudi.

Naučnici su snimali Noca i otkrili da on u prosjeku "govori" po tri sekunde, sa pauzama koje podsjećaju na ljudski govor.

Analiza snimaka je pokazala da su frekvencije raspoređene u harmonike i nemaju nikakve sličnosti sa glasanjem kitova.

Naučnici su također otkrili da Noc može brzo mijenjati pritisak u svojoj nosnoj šupljini kako bi stvarao zvuke, prenosi BBC.

"Naše istaživanje pokazuje da je kit morao modificirati svoje vokalne mehanizme kako bi stvarao ove zvuke slične govoru. Zvuci koje smo mi čuli su jasan dokaz o vokalnom učenju kod ovog bijelog kita", rekao je Sam Ridgway, predsjednik Nacionalne fondacije za morske sisare i vođa istraživanja.
XS
SM
MD
LG