Dostupni linkovi

Beloruski opozicioni lider na slobodi


Sanikov nakon puštanja na slobodu
Sanikov nakon puštanja na slobodu
OEBS je pozdravio pomilovanje i oslobađanje iz zatvora beloruskog opzicionara Andreja Sanikova i pozvao vlasti da oslobode i druge političke zatvorenike.

Zamenik irskog premijera Eamon Gilmor, koji predsedava OEBS-u, pozdravio je pomilovanje i oslobađanje beloruskog opozicionog lidera Andreja Sanikova i pozvao predsednika te zemlje Aleksandra Lukašenka da pusti iz zatvora sve preostale političke protivnike.

"Ovo su odlične vesti za Sanikova, njegovu porodicu i priajtelje, ali sam i dalje zabrinut za sudbinu ostalih političkih protivnika koji se nalaze u zatvoru, a pre svega bivšeg predsedničkog kandidata Nikolaja Statkeviča", poručio je on.

Gilmor je pozvao predsednika Lukašenka da nastavi tim putem i oslobodi sve preostale opozicione lidere iz zatvora, navedeno je u saopštenju OEBS-a.

Sanikov, bivši zamenik ministra spoljnih poslova, pomilovan je u subotu, 14. aprila, i pušten na slobodu posle više od godinu dana provedenih iza rešetaka.

Nakon izlaska iz zatvora Sanikov je za beloruski servis Slobodne Evrope rekao: "Kao prvo, želim da se zahvalim svima koji su me podržavali. Bila je to jaka podrška koju sam povremeno osećao i psihički. Bila je to solidarnost koja me spasila”.

Njegov advokat Andrej Varvačevič rekao je da je njegov klijent oslobođen i da je otišao za Minks.

On je bio protivkandidat predsedniku Aleksandru Lukašenku na kontroverznim izborima 2010, na kojima je aktuelni šef države trijumfovao sa blizu 80 odsto osvojenih glasova.

Opozicioni lider je uhapšen pošto se policija brutalno obračunala sa demonstrantima, koji su tražili poništavanje izbora smatrajući da su oni pokradeni.

U maju prošle godine, Sanikov je osuđen na pet godina zatvora zbog organizovanja masovnih nereda.

U neredima nakon predsedničkih izbora u Belorusiji uhapšeno je sedam Lukašenkovih protivkandidata, od kojih se još samo Nikolaj Satkevič i dalje nalazi u zatvoru.
XS
SM
MD
LG