Dostupni linkovi

Beloruski protesti s ulica prešli u arenu


Beloruska košarkašica Jelena Leučanka posle postizanja koša na utakmici protiv Japana na Letnjim olimpijskim igrama 2016. u Brazilu

Posle ulaska beloruskih postizbornih protesta u sportsku arenu, sportisti koji bojkotuju takmičenja ili učestvuju na antivladinim skupovima biće neko vreme skrajnuti ako se vlasti pitaju, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Vlasti su to jasno stavile do znanja prošle nedelje, kada je muški rukometni klub Vitjaz izbačen iz sale za treniranje sa zabranom učešća u nacionalnoj ligi pošto se pridružio sve većem spisku sportista i timova koji su pokazali solidarnost s demonstrantima koji zahtevaju da Aleksandar Lukašenko napusti predsedničku palatu.

Beloruski rukometni savez kaznio je klub iz Minska pošto je bojkotovao utakmicu s Mašekom iz Mogiljova u znak podrške košarkaškoj zvezdi Jeleni Leučanki, liderki protesta beloruskih sportista koja je 30. septembra osuđena na 15 dana zatvora zbog učešća u neodobrenim demonstracijama protiv Lukašenka.

Rukometni klub Vitjaz saopštio je da nema "moralno pravo" da igra utakmicu (arhivska fotografija)
Rukometni klub Vitjaz saopštio je da nema "moralno pravo" da igra utakmicu (arhivska fotografija)

Rukometni klub Vitjaz saopštio je da nema "moralno pravo" da igra utakmicu (arhivska fotografija)

Hapšenje i izricanje presude 37-godišnjoj Leučanki izazvali su veliku uzbunu u beloruskom sportskom svetu. Kao reprezentativka i olimpijka koji je igrala u univerzitetskoj ligi u SAD i potom u WNBA, kao i ruskoj Superligi, Leučanka je zvezda u Belorusiji s globalnim značajem.

Leučanka je uhapšena 30. septembra na aerodromu u Minsku dok se pripremala da ode iz zemlje radi lečenja. Kasnije tog dana sud ju je proglasio krivom za kršenje zakona zato što je javno izrazila svoje mišljenje, pozivanjem na fer izbore i nošenjem transparenta s natpisom "Sportisti su uz narod". Sportske ličnosti širom sveta izrazile su podršku Leučanki, Belorusi su pozvani da bojkotuju takmičenja dok ona ne bude puštena.

Rukometni klub Vitjaz je posle presude saopštio da je kazna "sramotna" i "nelegalna", navodeći da nema "moralno pravo" da odigra prvenstveni meč s Mašekom 30. septembra.

Vitjaz je naveo da je u pismu Beloruskoj rukometnoj federaciji, na čijem čelu se nalazi Lukašenkov saveznik Vladimir Kanapljev, izjavio da "svesno preduzima taj korak u znak protesta zbog bezakonja i nasilnog pritiska na građane Belorusije".

Klub je na društvenim mrežama 1. oktobra objavio da ga je suspendovao Rukometni savez. Sledećeg dana je izneo detalje, navodeći da mu je zabranjeno učešće u beloruskom rukometnom prvenstvu, kao i kup takmičenju, kao kazna zbog kršenja pravila lige. Klub je 3. oktobra objavio da mu je potrebna nova sala, jer je izbačen iz one koju je koristio.

"Nevolja ne dolazi sama i desilo nam se da nam je oduzeto mesto za trening", naveo je klub na Instagramu, moleći vlasnike sala koji mogu da pomognu da se obrate Vitjazu.

"Zahtev da se čuje vaš glas"

Leučanka visoka 1,96 metara, koji igra na poziciji centra i jedna je od najpoznatijih beloruskih sportistkinja, bila je aktivna u demonstracijama protiv Lukašenka i njegovog režima. Ona je liderka pokreta Slobodno udruženje beloruskih sportista (SOS BY), koje je formirano ubrzo posle spornih beloruskih predsedničkih izbora 9. avgusta na kojima je zvanično pobedio Lukašenko, ali za koje opozicija tvrdi da su namešteni. Leučanka se pojavljivala se na mitinzima i objavljivala je slike kako nosi zabranjene crveno-bele boje koje je usvojila opozicija.

Kazna Jeleni Leučanki izazvala je šok i protest sportista.
Kazna Jeleni Leučanki izazvala je šok i protest sportista.

Leučanka je otvoreno izražavala svoje stavove, objavljujući video saopštenje s potpisom SOS BY u kojem je iznela svoje argumente za promenu. U septembru je za beloruski servis RSE-a rekla da jedini način da se ide napred "više nije molba, već zahtev da se čuje vaš glas".

Ona je takođe među više od 680 beloruskih sportista koji su pozvali belorusku vladu da izbore proglasi nevažećim, oslobodi sve pritvorene demonstrante i političke zatvorenike i da identifikuje i kazni odgovorne za premlaćivanje i zlostavljanje građana pritvorenih tokom mirnih demonstracija.

"Ludnica" u Minsku

Rukometni klub Vitjaz nije jedini u izražavanju protivljenje zatvaranju Leučanke.

Katarina Snicina, kapitenka reprezentacije koja sada igra u Turskoj, rekla je 1. oktobra za RSE da je zabrinuta za sportiste koji su potpisali otvoreno pismo. Snicina, čije ime je 11. na listi, neposredno pre Leučanke, rekla je da je njena saigračica bila spremna da ide u zatvor i da je izrazila uverenje da stvari drži pod kontrolom.

Snicina je rekla da je ipak šokirana što je Leučanka dobila 15 dana zatvora, rekavši da je teško govoriti o sportistima koji su "bačeni u zatvor samo zato što izražavaju građanski stav".

"To nije samo neko ime beloruske košarku, ona ima međunarodni značaj", rekla je Snicina, opisujući svoju zemlju u ovom trenutku kao "ludnicu".

Daleko od Belorusije, drugi košarkaški profesionalci, poput Enesa Kantera iz NBA, izrazili su negodovanje zbog kazne Leučanki. "Treba je osloboditi!", poručio je 1. oktobra na Tviteru (Twitter) centar Boston Seltiksa.

Podrška Leučanki nastala je na solidarnosti beloruskih sportista s opozicijom posle izbora, s mnogim sportistima koji govore protiv Lukašenka, dok neki čak odbijaju da igraju dok on ne ode.

XS
SM
MD
LG