Dostupni linkovi

Ruski vojnici u Belorusiji 'mnogo piju, prodaju gorivo'


Ruski tenkovi u Belorusiji u okviru zajedničkih vojnih vežbi dve zemlje.
Ruski tenkovi u Belorusiji u okviru zajedničkih vojnih vežbi dve zemlje.

"Svojim očima sam video kako vojna vozila s gusenicama idu gradskim ulicama", rekao je stanovnik beloruskog grada Hojniki, na jugoistoku zemlje nedaleko od ukrajinske granice, u odgovoru na pitanje o ruskim snagama koje borave u njegovoj zemlji radi zajedničkih vojnih vežbi.

"Vojnici su smešteni u okolnim šumama", dodao je meštanin, koji je tražio da ne bude identifikovan. "Mnogo piju i prodaju dosta svog dizel goriva. Žive u šatorima."

Prve ruske trupe počele su da stižu u Belorusiju na neočekivane vežbe Odlučnost Unije - 2022 18. januara. Desetodnevni manevri, s planom da završe 20. februara, u kojima učestvuje oko 30.000 ruskih vojnika i skoro celokupna beloruska vojska, održani su u vreme dok Rusija gomila vojne resurse oko Ukrajine i u okupiranom ukrajinskom regionu Krim, izazivajući strah od nove invazije, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su beloruske vežbe "najveće rusko razmeštanje trupa tamo od Hladnog rata".

Hojniki, na oko 50 kilometara severno od ukrajinske granice, prvobitno nije bio na mapi beloruskog ministarstva odbrane za vežbe, ali je vojska objavila novu mapu kada su manevri počeli 10. februara posle izveštaja o pojavi ruskih snaga u toj oblasti. Još jedna mapa s dodatnim lokacijama ruskih snaga objavljena je 15. februara.

Prema kanalu na društvenoj mreži Telegram koji pokriva dešavanja na beloruskim železnicama, Rusi su počeli da istovaruju vojnu opremu u Hojnikiju u noći između 14. i 15. februara. Kanal je izvestio da vojnici koji istovaraju opremu često ostaju na šinama i kada se drugi vozovi približavaju na 200 metara od njih.

"Mašinovođe skoro moraju da koriste kočnice za hitne slučajeve da ih ne pregaze", piše na kanalu.

Pored toga, javio je kanal, u Hojnikiju su navodno oštećene rampe za utovar, vagoni i druga železnička oprema.

"Vojna oprema često pada s platformi tokom istovara", piše kanal. "Posle istovara, ima mnogo ostavljene opreme – pancira, šlemova, lične opreme".

U istom izveštaju navodi se da su posle ruskih trupa železničke pruge zatrpane smećem.

"Na potezu od tri kilometra bilo je 100-litarskih vreća za otpatke na svakih 20 metara, kao i flaša votke, praznih plastičnih burića za pivo i omota od slatkiša", izvestio je Telegram kanal. Anonimni komentator ogorčeno je odgovorio da će državna železnica samo da upriliči "vanredni" subotnji radni dan i da će "železničari sve počistiti za našom 'braćom'".

Prema saopštenju beloruskog Ministarstva odbrane od 15. februara, 465. taktička raketna brigada izvela je vežbu na obližnjem poligonu Paleski tokom koje je raketa navodno pogodila cilj na više od 60 kilometara. Da je projektil ispaljen u smeru jugoistoka, mogao bi da dođe do ukrajinskog grada Černihova.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko (u sredini) prisustvuje zajedničkim vojnim vežbama s ruskim snagama u Belorusiji 17. februara.
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko (u sredini) prisustvuje zajedničkim vojnim vežbama s ruskim snagama u Belorusiji 17. februara.

U vreme rasta tenzija usred izveštaja o pojačanom granatiranju na istoku Ukrajine, što je dodatno pojačalo bojazan da bi Rusija mogla da pokrene novu ofanzivu protiv svog suseda, autoritarni beloruski lider Aleksandar Lukašenko sastao se 18. februara u Moskvi s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Uoči posete Rusiji, Lukašenko je rekao da će s Putinom razgovarati da li će ruske snage otići iz Belorusije kada se završe vežbe.

Američki zvaničnici kažu da je Rusija planirala moguću invaziju na Ukrajinu koja bi mogla da se dogodi bilo kog dana i postoji zabrinutost da bi ruske trupe koje se sada nalaze u Belorusiji mogle da budu iskorišćene za napad na Ukrajinu sa severa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG