Dostupni linkovi

Film o represiji u Belorusiji navodno zabranjen i pre premijere


Kadar iz filma "MINSK" Borisa Guca o prošlogodišnjoj brutalnoj represiji u Belorusiji.
Kadar iz filma "MINSK" Borisa Guca o prošlogodišnjoj brutalnoj represiji u Belorusiji.

Piše: Jekaterina Prokofjeva

Najnoviji film ruskog režisera beloruskog porekla Borisa Guca nije ni objavljen, a već je navodno zabranjen u Rusiji i Belorusiji, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Razlog je što se film bavi temom koja je izuzetno osetljiva za ljude na vlasti u obe zemlje: antivladinim protestima i posebno nizom masovnih skupova koji su potresli Belorusiju posle izbora pre godinu dana, 9. avgusta 2020. godine, koji se naširoko smatraju nameštenim.

Guc se nadao da će "MINSK", uznemirujuća drama o mladom paru u beloruskoj prestonici zahvaćen brutalnim akcijama države, dopreti do šire publike.

"Cilj je bio da se prikaže 90 minuta iz života običnog para iz Minska koji se upetljao u taj užas. Tako da gledalac ne bi mogao ni tren da trepne a postao bi deo toga", rekao je Guc u intervju za RSE.

Guc je, međutim, brzo je shvatio da će šanse da osvoji srca gledalaca u dve zemlje koje najbolje poznaje biti potonuti usled odluke koja je navodno doneta na samom vrhu.

U junu je kanal Nexta-Live na kanalu na društvenoj mreži Telegram objavio snimke, kako je naveo, zvaničnog izveštaja koji je 26. juna podneo beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej sa zapisnikom sa sastanka s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim u Moskvi.

Pažnja s visokog nivoa

Veći deo izveštaja fokusiran je na trgovinsku i diplomatsku saradnju oko Krima, crnomorskog ukrajinskog poluostrva koje je Rusija anketirala 2014. godine uprkos međunarodnoj osudi. Takođe, zapanjujuće, spominje se i Gucov film.

"Obezbedio sam podršku ruske strane za zabranu u Rusiji igranog filma 'MINSK'", navodi se u dokumentu, čiju autentičnost RSE nije nezavisno potvrdio. "(Film) je apsolutno provokativan i ima za cilj podsticanje protestnog raspoloženja u Belorusiji."

Guc nikada nije očekivao pažnju sa tako visokog nivoa, mada je dobio nagoveštaj reakcije s kojom će se njegova ekipa suočiti kada je tražio dozvolu za snimanje u regionu Tula, južno od Moskve.

Ruski režiser Boris Guc (arhivska fotografija)
Ruski režiser Boris Guc (arhivska fotografija)

"Na kraju nam je zabranjeno snimanje u Rusiji pod raznim izgovorima – politika, korona virus i tako dalje", rekao je on.

Ekipa je na kraju premestila snimanje u Talin, glavni grad Estonije, u kojem postoje zgrade iz sovjetskog doba koje liče na one koje dominiraju periferijom Minska.

Trejler za film, koji je objavljen u julu i ima blizu 400.000 pregleda na Jutjubu (YouTube), počinje romantičnim scenama mirnog života para u Minsku, ali brzo prelazi u snimke policijskih premlaćivanja i mučenja.

Guc kaže da su mnoge scene rekonstruisane na osnovu video snimaka koje su prošlog leta objavili demonstranti i novinari građani. Komentari ispod trejlera sugerišu da je uspeo da uhvati atmosferu tih napetih dana u Belorusiji.

"Nisam mogao ni da zamislim kako se osećaju ljudi koji su preživeli rat gledajući filmove o ratu", napisao je korisnik Sergej Vasiljev. "Sada, izgleda, pomalo razumem."

'Ponovo kroz pakao'

"Sam trejler kod mene izaziva neobična osećanja", napisao je Ilja Gubin. "Bojim se da neću moći da gledam ovaj film, jer ne želim ponovo da prolazim kroz taj pakao."

Guc je rekao da je to bio emotivno najteži projekat na kojem je radio. Da bi stvorio realnu atmosferu koja odiše okolnostima s kojima su se suočili demonstranti koje je uhapsio režim Aleksandra Lukašenka – koji vlada Belorusijom od 1994. i tvrdi da je ubedljivo pobedio na izborima pre godinu dana - Guc kaže da je na različite načine "moralno ponižavao" svoje glumce da bi izazvao gnev i emocije.

"Posle svakog snimanja, svi glumci, kamermani, producent i režiser, svi su se zagrlili", rekao je on. "Jer je bez nežnosti i intimnosti bilo teško izdržati."

Sa snimanja filma "MINSK"
Sa snimanja filma "MINSK"

Guc je rekao da je odlučio da snimi film skoro čim su protesti počeli posle izbora. On je rekao da je saznao da su policajci silovali njegovog prijatelja, a da je drugi prijatelj uhapšen dok je sa sinom šetao do pijace.

"Sve se to nakupilo u meni i odmah sam odlučio da snimim film šta god da se desi", rekao je on. "Nisam političar, revolucionar ili novinar. Ja sam režiser i to je sve što mogu da učinim da pomognem mojim prijateljima u Belorusiji."

Guc je rekao da će, uprkos navodima o odluci Rusije da zabrani film, kod ruskog Ministarstva kulture tražiti dozvolu za distribuciju i da se prijavio najmanje jedan distributer spreman da prikaže film ako dozvola bude odobrena.

"Film još nije spreman, niko ga još nije video, još se radi na montaži zvuka", rekao je režiser. "Ali su ga oni već zabranili."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG