Dostupni linkovi

Beloruski novinar Pratasevič kaže da više nije u kućnom pritvoru


Pratasevič nije rekao kada je tačno pušten iz kućnog pritvora, dodajući da nema konkretnih planova osim da će raditi na medijskim aktivnostima u Centru za sistemsku zaštitu prava.
Pratasevič nije rekao kada je tačno pušten iz kućnog pritvora, dodajući da nema konkretnih planova osim da će raditi na medijskim aktivnostima u Centru za sistemsku zaštitu prava.

Raman Pratasevič, beloruski novinar koji je prošle godine uhapšen u Minsku nakon što je komercijalni let u kome je bio tamo prinudno sleteo, kaže da više nije u kućnom pritvoru.

Pratasevič je u intervjuu 25. januara za YutTube kanal Dmitrija Beljakova, direktora provladinog Centra za sistemska prava u Belorusiji, rekao da mu je dozvoljeno da napusti mesto gde je boravio.

Zemlje širom sveta osudile su beloruskog autoritarnog lidera Aleksandra Lukašenka zbog „državne otmice” putničkog aviona radi hapšenja Prataseviča i njegove devojke, Ruskinje Sofije Sapege.

Let je bio na putu za Vilnjus iz Atine 23. maja kada je bio primoran da izvrši prinudno sletanje u belorusku prestonicu zbog navodne pretnje bombom što je nekoliko zemalja nazvalo obmanom.

“Upravo sam napustio mesto gde sam bio u kućnom pritvoru“, rekao je Pratasevič i dodao da mu je bilo teško da se socijalizuje i prilagodi životu posle sedam meseci kućnog pritvora.

Pratasevič nije rekao kada je tačno pušten iz kućnog pritvora, dodajući da nema konkretnih planova osim da će raditi na medijskim aktivnostima u Centru za sistemsku zaštitu prava. Takođe će ponovo pokrenuti svoj Telegram kanal Sprava, rekao je, dok se istraga o njegovom slučaju nastavlja.

Pratasevicč se suočava sa optužbama u vezi sa građanskim neredima koji su usledili nakon spornih predsedničkih izbora u avgustu 2020. godine, što je delo za koje je zaprećena kazna do 15 godina zatvora.

Bio je ključni administrator Telegram kanala Nexta-Live, koji je pokrivao masovne proteste osuđujući zvanične rezultate izbora u avgustu 2020.

Posle otprilike mesec dana u zatvoru, Pratasević i Sapega su iz odvojenih zatvora u kojima su držani prebačeni u kućni pritvor usred poziva opozicije i aktivista za ljudska prava da ih odmah puste na slobodu.

Pre nego što je prebačen u kućni pritvor, Pratasevič se nekoliko puta pojavljivao na beloruskoj državnoj televiziji što je navelo opoziciju i zapadne zvaničnike da optuže Lukašenkov režim za izvlačenje video-priznanja pod mučenjem i pozvali da se on i njegova devojka odmah puste na slobodu.

Beloruski tužioci saopštili su prošlog meseca da su podneli konačnu optužnicu protiv Sapege, dodajući da se ona tereti za podsticanje društvene mržnje, narušavanje bezbednosti informacija, zloupotrebu privatnih podataka i pretnju organima za sprovođenje zakona.

Ako bude proglašen krivim, Sapega bi mogla da se suoči sa kaznom do šest godina zatvora.

Pratasevič nije govorio o Sapegi u svom pojavljivanju na YouTube-u 25. januara.

U izveštaju objavljenom 17. januara, tim za utvrđivanje činjenica koji je osnovala Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo UN (ICAO) da ispita incident zaključio je da je pretnja bombom bila „namerno lažna“.

U optužnici podnetoj 20. januara federalnom sudu u Njujorku, tužioci su rekli da su zvaničnici bili u zaveri da lažiraju pretnju bombom koja je primorala let Rajanera da prinudno sleti u Minsk dok je avion leteo iznad vazdušnog prostora zemlje.

Beloruska vojska je ubacila borbeni avion MiG-29 kako bi osigurala da se posada pridržava naređenja kontrolora leta, za koje optužnica kaže da su bili pod kontrolom beloruskih bezbednosnih agenata.

XS
SM
MD
LG