Dostupni linkovi

Beloruska opozicionarka iz zatvora prebačena u bolnicu


 Beloruska opoziciona političarka Marija Kalesnikava, oblikuje srce rukama vezanim lisicama na suđenju 6. septembra 2021.
u Minsku.
Beloruska opoziciona političarka Marija Kalesnikava, oblikuje srce rukama vezanim lisicama na suđenju 6. septembra 2021. u Minsku.

Marija Kalesnikava, vodeća opoziciona aktivistkinja u Belorusiji koja je osuđena na 11 godina zatvora u septembru 2021. godine, prebačena je u bolnicu i trenutno se leči na odeljenju intenzivne nege od neodređene bolesti.

Njen otac, Aleksandar Kalesnikav, rekao je da je ona operisana i da je u teškom, ali stabilnom stanju. Njeni lekari nisu sa njim podelili njenu dijagnozu ili bilo koje druge detalje o operaciji, rekao je on.

Prethodno je opozicionar Viktor Babarika, koji je pokušao da bude predsednički kandidat na izborima 2020, napisao na Telegramu 29. novembra da je Kalesnikava dan ranije hitno prebačena u bolnicu u gradu Homelu, 300 kilometara jugoistočno od prestonice Minska.

Advokat Kalesnikove Vladimir Pylchanka rekao je za RSE da su mu iz bolnice potvrdili da se ona leči u toj ustanovi, dodajući da mu nije dozvoljeno da je vidi zbog "izostanka zahteva osuđenice".

Pylchanka čeka zvaničan odgovor na njegovo pismo Glavnom tužilaštvu u kojem traži da vidi svoju klijenticu.

Ostaje nejasno zašto je Kalesnikava prebačena u bolnicu i od čega se leči. Pre nego što je hitno prebačena u bolnicu, Kalesnikava je bila u kaznenoj samici pod neutvrđenim optužbama.

Kalesnikava i još jedan opozicionar Maksim Znak osuđeni su 6. septembra 2021. na zatvorske kazne od 11, odnosno 10 godina, nakon što su proglašeni krivim po optužbama za zaveru radi preuzimanja vlasti, pozivanje na akciju za nanošenje štete nacionalnoj bezbednosti i pozive za radnje koje štete nacionalnoj bezbednosti pokušajem stvaranja ekstremističke grupe.

Oboje su se izjasnili da nisu krivi i odbacili optužbe.

Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken nazvao je njeno krivično gonjenje "politički motivisanom osudom" pod "lažnim" optužbama.

Kalesnikava je prošle godine osvojila nagradu za ljudska prava Vaclav Havel koju svake godine dodeljuje Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) u čast "izuzetne" akcije civilnog društva u odbrani ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG