Dostupni linkovi

Beloruske majke 'kriju decu' posle glasina o mobilizaciji za rat u Ukrajini


Beloruski vojnici na zajedničkoj vežbi oružanih snaga Ruske Federacije i Belorusije u septembru 2021.
Beloruski vojnici na zajedničkoj vežbi oružanih snaga Ruske Federacije i Belorusije u septembru 2021.

Piše: Andy Heil, prema izveštavanju Beloruskog servisa RSE

Kada su desetine hiljada ruskih vojnika prešle preko granice u Ukrajinu na početku ruske invazije krajem februara, uključujući i iz Belorusije, Alena je osećala više od pukog straha, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"On je moj vazduh, smisao života", rekla je Alena za svog sina jedinca, koji je u maju 2021. počeo vojnu službu u Belorusiji. "Osećala sam više od pukog straha za svog sina. Ne znam ni kako da opišem to. To je bio mahniti užas. Bila sam histerična, samo sam jecala u toaletu na poslu."

RSE koristi pseudonime i ne iznosi detalje žena citiranih u ovoj priči kako bi osigurao njihovu bezbednost i bezbednost njihovih porodica.

Srećom, rekla je Alena, njen sin ju je uverio da je bezbedan. A "zampolit", termin iz sovjetskog doba za političke komesare u vojsci Belorusije, ubrzo joj je rekao da niko nigde ne šalje Beloruse.

Ispostavilo se da je beloruski lider Aleksandar Lukašenko dozvolio Rusiji da koristi teritoriju Belorusije za invaziju, uključujući i za neuspelu kopnenu ofanzivu za zauzimanje Kijeva. Ipak, Minsk je čvrsto ostao pri stavu da njegove trupe direktno ne učestvuje u borbama.

Sada, posle skoro osam meseci i desetina hiljada ukrajinskih i ruskih žrtava, dok se invazija Moskve nastavlja, a ostatak regiona sprema za širenje sukoba, Alena i hiljade drugih majki beloruskih regruta ponovo strahuju za bezbednost svojih sinova.

Belorusija se dugo oslanjala na Rusiju za snabdevanje energentima, kao i ekonomsku i političku podršku, a zavisnost Lukašenka od Moskve je naglo porasla pre dve godine u jeku njegove kampanje protiv opozicije posle spornih predsedničkih izbora.

Posle sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tokom vikenda, Lukašenko je prošle nedelje optužio Ukrajinu, Poljsku i NATO da "pokušavaju da nas uvuku u borbe".

Međutim, potezi Lukašenka i drugih beloruskih zvaničnika prošle nedelje pobudili su strahove u javnosti da planiraju tihu mobilizaciju pošto raste pritisak Moskve na Minsk da aktivnije podrži rusku invaziju na Ukrajinu.

Govoreći kao majka Belorusa u godinama za vojsku u jeku novih glasina o mobilizaciji, Alena je rekla: "Nemir u svima nama je postojao, postoji i nikuda neće otići".

Više od retorike

Ruska vojna kampanja, prema većini spoljnih izveštaja, ide loše, ističući političke i obaveštajne propuste, slabosti u vojnoj komandi i logistici, raširenu korupciju i nekompetentnost, kao i oslanjanje na loše obučene trupe i plaćeničke snage.

Putin je prošlog meseca najavio "delimičnu mobilizaciju" za koju Kremlj kaže da ima za cilj regrutovanje najmanje 300.000 novih vojnika kao pojačanje desetinama hiljada Rusa koji su već u Ukrajini. Mnogi analitičari su rekli da je taj potez znak sve više očajničkih pokušaja Kremlja da promeni tok rata.

Prošle nedelje, bez navođenja dokaza, Lukašenko je optužio Ukrajinu i njene zapadne saveznike da "planiraju napade na teritoriju Belorusije" koji bi mogli da uključuju "sabotaže, terorističke napade i... vojnu pobunu u zemlji".

Zatim je najavio stvaranje zajedničke "regionalne vojne grupe" koju bi činile ruske i beloruske trupe.

Posle Lukašenkove izjave, Ministarstvo odbrane je najavilo inspekciju beloruskih oružanih snaga.

Lideri G7 i NATO javno su pozvali beloruske vlasti da ne doprinose "ratnoj agresiji Rusije" protiv Ukrajine.

Nekoliko dana kasnije, 14. oktobra, Lukašenko je povećao ionako pojačanu uzbunu od terorizma i precizirao da će do 15.000 ruskih vojnika stići u Belorusiju da se pridruže zajedničkoj vojnoj grupi, blizu njene južne granice s Ukrajinom.

Prvi od tih ruskih vojnika stigli su u Belorusiju 15. oktobra, saopštilo je Ministarstvo odbrane Belorusije i objavilo fotografije vojnika koje žene u tradicionalnoj beloruskoj odeći dočekuju hlebom i solju.

Zamenik načelnika generalštaba beloruske vojske Viktor Tumar rekao je da te snage imaju čisto "odbrambeni karakter", s beloruskim i ruskim vojnicima kao "kičmom". On je rekao da su njeni ciljevi "osiguranje pariteta vojne bezbednosti i podrška miru".

Bez dodira sa stvarnošću?

Niska Lukašenkova popularnost mogla bi da bude izazov za svaki pokušaj mobilizacije.

Marija je ove nedelje za RSE-a rekla da njen sin "tri godine beži od vojnog komesara", otkako je izbačen s univerziteta.

On ne živi na prijavljenoj adresi i dosad je, kako je rekla, uglavnom uspevao da "prosto ignoriše vojnu komisiju i to je to", uprkos višestrukim pozivima.

Marija je rekla da su posle objave mobilizacije u Rusiji prošlog meseca "sve žene počele da brinu – za svoje sinove i svoje muževe".

Mnoge od njih pažljivo proučavaju kako izbeći regrutaciju za vojnu obuku, rekla je ona, uključujući pozivanje na invaliditet ili druga zdravstvena stanja.

Beloruski poslanici su nedavno predložili zakon kojim se ukida odlaganje regrutacije za mlade beloruske studente u inostranstvu.

Tatjana je za RSE rekla da njen sin nije hteo da ide na studije u inostranstvo, ali da sada ona i njen suprug pokušavaju da "izmuvaju nešto da ode da studira u inostranstvo dok je to još moguće".

Njihov pokušaj da on dobije vizu nedavno je propao. "Postoje posrednici", rekla je, "ali traže mnogo novca".

Oni sada istražuju druge načine "jer ostajanje ovde za mog sina nije opcija".

'Političko samoubistvo'

Lideri beloruske opozicije, koji su bili primorani da odu u izgnanstvo pošto je Lukašenko pre dve godine proglasio sebe pobednikom izbora čime je dobio šesti predsednički mandat, povezali su političke sudbine Ukrajine i Belorusije.

Lukašenkova glavna rivalka na tim izborima, Svetlana Tihanovskaja, rekla je letos za RSE da "bez slobodne Ukrajine ne može biti slobodne Belorusije". Ona je optužila Lukašenka za "izdaju" zbog njegovih postupaka u pogledu Ukrajine.

Prošle nedelje, usred glasina o mobilizaciji, Tihanovskaja je rekla da bi Lukašenko izvršio "političko samoubistvo" ako bi direktno ušao u rat.

Mimo drugih znakova široko rasprostranjene nepopularnosti ruskog rata u Ukrajini u beloruskoj javnosti – čije je stavove posebno teško pratiti usled represije – veruje se da su se stotine Belorusa u zemlje i još više u inostranstvu prijavile da se uz Ukrajince bore protiv ruskih trupa.

Od početka rata su desetine ljudi privedene zbog navodnog organizovanja ili učešća u kampanji za oštećenje beloruske železnice kako bi se sprečilo napredovanje ruskih trupa i isporuke oružja u Ukrajinu.

Neki od navodnih "železničkih gerilaca" osuđeni su na duge zatvorske kazne.

Dosadašnji Lukašenkovi nepopularni ustupci Moskvi u ukrajinskom ratu nisu naišli na razumevanje majki mladih Belorusa.

Margarita, čiji sin služi u beloruskoj vojsci i trenutno je raspoređen u blizini ukrajinske granice, rekla je prošle nedelje za RSE da mu je naložila da "trči u suprotnom smeru ili da se preda" ako mu bude naređeno da se bori protiv Ukrajinaca.

Ona je rekla da bi majke zabrinute za svoje sinove zbog glasina o skorom vojnom pozivu trebalo da ih "sakriju negde".

"Samo ne treba da idete u vojni centar i da krijete decu", rekla je Margarita, "tako da se ne bi borila za tuđe interese".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG